Det beste matbrødet

Matbrød_2

Dette brødet har en fantastisk smak og tekstur, og er perfekt som tilbehør til all slags mat: supper, salater, lasagne, gryter… Mykt og saftig, og med en litt salt og småsyrlig smak. Deigen må settes dagen før, men det er ikke mye hands-on tid som kreves av deg.

Jeg liker å kunne sette fram hele brød på bordet, slik at folk kan rive av eller skjære biter når de ønsker. Og når brødet er så vakkert som dette er det jo nesten litt synd å skjære det opp før de spisende får se det! Husk å ha godt smør innen rekkevidde, da gjør det nesten ikke noe om du glemmer den andre maten…

Matbrød_4

Du trenger:

 • 1/2 pk fersk gjær (tørrgjær går også fint)
 • 2 dl yoghurt naturell
 • 3 dl melk
 • 30 g smeltet smør
 • 2 ts salt
 • 2 ts sukker
 • 200 g hvetemel
 • 300 g durumhvetemel

Dag 1: Smuldre gjæren over en stor bolle og ha i yoghurt naturell, melk og smeltet smør. Tilsett salt, sukker og hvetemel og bland godt til du har en løs deig. Tilsett durumhvetemel gradvis mens du elter, kanskje trenger du ikke alt. Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet til neste dag (10-18 timer).

Dag 2: Ta bollen med deigen ut av kjøleskapet og la den stå i romtemperatur i minst 2 timer. Rull den så ut til en tykk pølse, tvinn den rundt seg selv før du samler endene slik at du har en ring. Legg den på en bakepapirkledd stekeplate, dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la den etterheve en halvtimes tid. I mellomtiden forvarmer du ovnen til 200 C.

Pensle brødringen med vann og dryss over litt mel. Stek den så midt i ovnen i ca. 30-40 minutter.

Nyt brødet med godt smør, og gjerne mens det fortsatt er litt lunt.

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Matbrød_5

English:

You’ll need

 • 25 grams fresh yeast
 • 200 ml natural yogurt
 • 300 ml milk
 • 30 grams melted butter
 • 2 tsp salt
 • 2 tsp sugar
 • 200 g all-purpose flour
 • 300 g durum wheat flour

Day 1: Crumble the yeast over a large bowl. Add the yogurt, milk, and melted butter. Add the salt, sugar and all-purpose flour and mix until well blended. Add the durum wheat flour gradually while mixing and kneading, you may not need it all. Knead until dough is soft and elastic. Cover bowl with cling film and place in the refrigerator overnight (10-12 hours).

Day 2: Remove the bowl from the refrigerator and place on the kitchen counter (at room temperature). Leave for about 2 hours. Tip out the dough, and shape into a large rope. Twist the edges in opposite directions before pinching together to form a ring. Place on a lined baking tray, cover with a clean kitchen towel and leave to prove for about 30 minutes. Preheat oven to 200 C.

Brush top of bread with water and dust with a little flour. Bake on the middle rack for about 30-40 minutes.

Enjoy while still a little warm from the oven. With lashings of butter. 😀

4 kommentarer

 1. Dette så utrolig godt ut! Og ikke minst fint å se på. Skal definitivt prøves når jeg reiser hjem i påskeferien 🙂

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Marit! Tusen takk for fine ord. Håper du prøver, det er så godt. 🙂

   -Team Passion4Baking

 2. Flotte bilder Maria ser godt ut

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Manuela, tusen takk <3

   -Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *