(Scroll for English.)

Skal du overraske din kjære på Valentinsdagen i morgen? Eller mamma på morsdagen? Denne ostekaken er litt utenom det vanlige – den inneholder ricotta og gresk yoghurt istedet for kremost, noe som gjør den friskere i smak og mindre kaloriholdig. Søtningen består i hovedsak av bananer, men du kan selvsagt tilsette mer søtt om du foretrekker. Konsistensen er supersmooth og «creamy», og vaniljen gir en herlig smak.
Oppskriften får du her:
Du trenger:
Til bunnen
- 125 g kjeks, f.eks Bixit eller Kornmo (bruk glutenfri kjeks dersom du vil ha glutenfri kake)
- 50 g smør, smeltet
- 1 ss kakao
Til toppingen
- 2 modne bananer
- saften fra 1 liten sitron
- 2 bokser (2x 250 g) ricotta
- 200 g gresk yoghurt
- 4 store egg
- frøene fra 1 vaniljestang eller 1 ss vaniljeekstrakt
- ev. 1 dl agavesirup eller honning (valgfritt)
- 2 ss maisenna
- 2 dl kremfløte + ev. 1 ss vaniljesukker
- kakao og noen bananskiver, til pynt
Forvarm ovnen til 180 C. Smør en 20 cm springform og dekk bunnen med bakepapir.
Knus kjeksene helt og rør inn kakao og det smeltede smøret. Ha blandingen over i formen og press den godt ned slik at du har et jevnt og kompakt lag. Stek bunnen i den forvarmede ovnen i 10 minutter.
Mos bananene sammen mes sitronsaft i en stor bolle. Visp inn ricotta, gresk yoghurt, egg, vaniljefrø eller -ekstrakt, valgfri søtning hvis du ønsker, og maisenna. Hell blandingen over bunnen i formen og sett det hele i ovnen. Stek kaken i 10 minutter, skru så ned varmen til 110 C og stek videre i 50 minutter til. Skru av ovnen og la kaken stå der til den er avkjølt. Når kaken er helt avkjølt setter du den i kjøleskapet en times tid, eller opp til en dag.
Ta kaken ut av formen og sett den på et kakefat. Pisk kremen og bre den utover toppen av kaken. Dryss gjerne over litt kakao, og pynt med bananskiver.
Hvis du ikke tilsetter søtning (agavesirup eller honning), kan det hende at du ønsker å servere noen søtt ved siden av, f.eks. friske bær eller sjokoladesaus. Når det er sagt så er det der med sødme veldig individuelt, mange vil synes kaken er søt nok uten mer sødme enn den bananene gir.
Ha en herlig helg!
-Maria
P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

English
You’ll need:
For the base
- 125 g crackers or biscuits of your choice, such as Hobnobs (use gluten free biscuits if making a gluten free cake)
- 50 g butter, melted
- 1 tbsp cocoa powder
For the topping
- 2 ripe bananas
- juice from 1 small lemon
- 2 x tubs (2 x 250 g) ricotta
- 200 g Greek yogurt
- 4 large eggs
- seeds from 1 vanilla pod or 1 tbsp vanilla extract
- 100 ml agave syrup or honey – optional!
- 2 tbsp cornflour
- 200 ml double cream + 1-2 tbsp powdered sugar 1 tsp vanilla extract
- cocoa (for dusting) and sliced banana, to decorate
Preheat the oven to 180 C. Grease and line a 20 cm springform tin.
Finely crush the crackers/biscuits and stir in the cocoa powder and melted butter. Press into the base of the tin to make a firm, even layer. Bake for 10 mins.
To make the topping, mash the bananas with the lemon juice in a large bowl, then beat in the ricotta, yogurt, eggs, vanilla, sweetener if using, and cornflour until everything is very well mixed. Pour onto biscuit base and bake for 10 minutes, then turn down the heat to 110 C and cook for about 50 mins more. Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool. When cold, chill for an hour or up to a day.
To serve, remove the cheesecake from the tin and slide onto a plate. Whip the cream with the powdered sugar and vanilla until it just holds it shape, then smooth over the top of the cheesecake. Lightly dust with cocoa powder and decorate with sliced banana.