Den beste sitronkaken

(Scroll for English.)

Sitronformkake_3

En skikkelig god sitronkake skal være saftig og ha en søtsyrlig smak av frisk sitron. På toppen vil jeg ha et rikelig lag melis… Jeg har prøvd mange oppskrifter opp gjennom årene, og til tross for at denne definitivt har minst smør i seg av alle jeg har prøvd, så var den absolutt den beste. Den var så saftig at det “knitret” i kaken da jeg satte tennene i den…

Ha du lyst på noe godt til kaffen i dag så rører du sammen denne på noen få minutter, og det blir kun én bakebolle å vaske opp! Så hva venter du på?

Sitronformkake_1


Du trenger:

  • 5 store egg
  • 275 g sukker
  • 1 1/2 dl fløte
  • finrevet skall av 2-3 sitroner
  • en klype salt
  • 75 g smør, smeltet
  • 240 g hvetemel
  • 1/2 ts bakepulver

Til glasuren:

  • saft fra 1/2 – 1 sitron
  • ca. 150 g melis

Sett ovnen på 180 C og ta fram en liten brødform eller annen form som rommer ca. 2 liter. Smør formen, eller legg bakepapir i den.

Ha egg og sukker i en stor bolle og visp med en håndmikser til det er lyst og luftig, ca 2-3 minutter på høy hastighet. Tilsett fløte, sitronskall, salt og smeltet smør og visp videre til alt er godt blandet sammen.

Sikt inn mel og bakepulver og visp bare til det er godt blandet inn, ikke lenger.

Hell blandingen over i formen og stek i midten av ovnen i ca. 50-55 minutter, eller til en kakepinne er tørr etter å ha blitt stukket inn i midten av kaken. Hvis toppen ser mørk ut før kaken er ferdig stekt, dekk den til med et ark bakepapir resten av steketiden.

La sitronformkaken avkjøles i formen i et kvarters tid før du tar den ut av formen. Avkjøl videre på en rist.

I mellomtiden lager du glasuren ved å røre sammen melis med sitronsaft. Hvor rennende eller fast den skal være er en smakssak.

Dett var dett! Sett på kaffekjelen og rop på naboen. 🙂

P.S: Den fine kaketallerkenen og dessertgaffelen i French country-stil er fra Astier de Villatte, og kan fåes hos Balzac i Oslo. Jeg er ikke sponset av dem, men har fått låne noen vakre rekvisitter. 🙂

Ha en herlig helg!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Sitronformkake_2

English:

  • 5 large eggs
  • 275 g regular sugar
  • finely grated zest from 2-3 lemons
  • pinch salt
  • 75 g butter, melted
  • 240 g all-purpose flour
  • 1/2 tsp baking powder

for the flaze:

  • juice from 1/2 – 1 lemon
  • approx. 150 g powdered sugar

Preheat oven to 180 C and line or grease a loaf tin.

Put the eggs and sugar into a large bowl. Mix with a hand-held electric whisk until fluffy, about 2-3 minutes on full speed. Add the cream, lemon zest, salt, and melted butter and mix until well blended.

Sift in the flour and baking powder and mix until just blended.

Pour the mixture into the prepared pan and bake on the middle rack for 50-55 minutes, or until a cake tester comes out clean. If the top seems to brown too quickly, cover with a sheet of baking parchment.

Leave to cool in the tin for 15 mins before turning out onto a wire rack to cool completely.

Meanwhile, make the glaze by mixing together the powdered sugar with the lemon juice. The amount of juice you add it a matter of taste.

Enjoy!

Write a comment

Your email address will not be published.