Indisk linsegryte

Dhal_!

Indisk linsegryte, eller dhal som det egentlig heter. er perfekt vintermat. Krydderne varmer, og selv om retten er kjøttfri metter den godt. Du trenger en del forskjellige krydre, men handler du i innvandrerforretninger får du alt nevnt i ingrediensene her for en rimelig penge. Kort sagt er dette en rett som både er billig, smakfull, sunn og enkel å lage – what’s not to like?

Når det gjelder chili, så tilsett etter eget smak og behag. Jeg brukte to rikelige klyper tørkede chiliflak, det ga min dhal et «kick» uten at smaksløkene ble bedøvet. Fersk chili har en tendens til å variere fra å smake paprika til å svi i øynene bare man lukter på den, ergo har foretrekker jeg å bruke tørkede chiliflak når jeg lager mat. Da vet jeg hva jeg får.

Husk å server dhal sammen med litt godt brød, gjerne indisk nan.

Du trenger:

(ca. 4 porsjoner)

Krydderblanding:

  • 2 ts garam masala
  • 1 ts koriander
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts gurkemeie
  • salt og pepper

Ellers:

  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløk, presset
  • chili, etter smak (finhakket fersk eller tørket)
  • 2 ss finrevet ingefær
  • 1 stor gulrot, revet
  • 3,5 dl tørkede røde linser
  • 3 dl vann
  • 1 boks (ca. 400 g) tomata passata eller vanlige hermetiske tomater
  • 1 boks (ca 400 g) kokosmelk
  • saften fra 1 lime
  • ev. fersk koriander, til servering

Varm opp en liten skvett solsikkeolje i en gryte eller kasserolle. Ha i finhakket løk, hvitløk, chili og ingefær og stek på lav varme til løken har myknet, ca 5-7 minutter.

Tilsett krydderblandingen og revet gulrot, bland godt og stek videre et par minutter til.

Rør inn linser og vann, kok opp og legg på lokk. Småkok på lav varme i ca. 10 minutter.

Tilsett tomata passata og kokosmelk og kok opp igjen før du legger på lokket og koker videre til linsene er grøtete, ca 20-25 minutter. Tiden varierer litt etter type røde linser du bruker, og hvor gamle de er.

Rør inn limesaft og smak til med salt og pepper. Serveres helst med raita eller vanlig yoghurt naturell og fersk koriander. Litt nanbrød skader heller ikke.

Enjoy!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Dhal_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *