(Scroll for English.)

Det er ikke ofte jeg har rester av champagne eller prosecco (!), men i år ble det en kvart flaske igjen som ble stående i kjøleskapet etter nyttårsaften. Den var dau og ikke særlig tess i glasset, men den funket ypperlig i risotto!
Tips: blir det en skvett vin igjen etter festen eller middagen, tøm den i en liten plastpose og frys ned. Perfekt til sauser, gryter og risotto.
Her er oppskriften på kremete risotto med steinsopp og prosecco – enkelt og veldig, veldig godt!
Du trenger:
(2 personer, eller 4 som forrett)
- en liten skvett olivenolje
- 1/2 løk, finhakket
- 1 selleristang, finhakket
- 1 hvitløksfedd, presset
- 200 g risottoris, f.eks aborio
- 1-2 dl tørr hvitvin, champagne, prosecco el.l. (kan utelates/erstattes av grønnsakskraft)
- ca. 1 liter varm grønnsakskraft (buljongterning er helt ok)
- en håndfull tørket steinsopp
- 2 ss crème fraîche
- 2 ss friske urter, finhakket (jeg brukte salvie og basilikum)
- en håndfull revet Parmesan
- salt og pepper
Varm opp litt olivenolje i en kjele og ha i løk, selleri og hvitløk. Stek på middels/lav varme til løken begynner å mykne, ca 5-7 minutter.
Rør inn risottoris etterfulgt av tørr hvitvin, champagne eller prosecco. Ha plata på middels varme og rør til all vinen nesten er absorbert.
Rør inn risottoris etterfulgt av tørr hvitvin, champagne eller prosecco. Ha plata på middels varme og rør til all vinen nesten er absorbert.
Ha i en øse med kraft og fortsett å røre. Fortsett slik til all kraften er brukt opp, eller til risen er kokt etter din smak. For meg tar dette ca. 20 minutter, da er risen kokt, men fortsatt litt al dente. I mellomtiden har du den tørkede soppen i en skål. Hell over kokende vann og la den stå i 10 minutter.
Klem vannet av soppen og hakk den i mindre biter. Rør inn sopp, crème fraîche, hakkede urter og revet parmesan.
Rør godt og tilpass fastheten med litt ekstra kokende vann eller kraft om du vil. Smak til med salt og pepper.
Rør godt og tilpass fastheten med litt ekstra kokende vann eller kraft om du vil. Smak til med salt og pepper.
Serveres med nyrevet parmesan.
Enkelt, og fantastisk godt.

English:
You’ll need:
(2 servings, or 4 as a starter)
- splash olive oil
- 1/2 onion, finely chopped
- 1 stick of celery, finely chopped
- 1 garlic clove, finely chopped
- 200 g risotto rice, such as arborio or carnaroli
- 100-200 ml dry white whine, Champagne or prosecco
- about 1 litre veg. stock, hot
- 1 handful dried porcini mushrooms
- 2 tbsp crème fraîche
- 2 tbsp fresh herbs, chopped (I used sage and basil)
- 1 handful grated Parmesan
- salt og pepper
Heat the oil in a pan or frying pan. Add the onion, celery and garlic and cook on a medium heat until softened, about 5-7 minutes.
Add the rice and stir, and pour in the wine. Cook until the wine is more or less evaporated.
Now start adding the stock, ladle by ladle, stirring often. Continue until the rice is cooked but still has some «bite» to it. You may not need all the stock. (Arborio rice usually needs more time to cook than the carnaroli type.) In the meantime, put the dried porcini into a bowl and cover with boiling water. Leave to soak for 10 mins.
Squeeze the soaked mushrooms to get rid of most of the liquid. Chop.
Stir the mushrooms, crème fraîche, herbs and Parmesan into the risotto.
Adjust seasoning.
Serve with freshly grated Parmesan.