Fantastisk gulasj

Gulasj_2

Gulasj er en kraftig kjøttsuppe med masse smak. Her er det viktig at kjøttet får småkoke lenge nok, slik at det blir skikkelig mørt. Paprikakrydder og rødbeter gir en dyprød farge, og man blir varm bare ved synet av denne retten! Perfekt høst- og vintermat.

Siden suppen (eller gryten, om du vil) inneholder poteter er det ikke nødvendig å ha noe annet ved siden av, men det skader ikke med litt godt brød, for eksempel luftig rugbrød, rødvinsbrød med valnøtter eller grove rundstykker med eple og ost.

Du trenger:

(ca. 4-5 porsjoner)

 • olivenolje, til steking
 • 100 g bacon, i små biter
 • ca. 750 g grytekjøtt, i biter
 • 2 ss hvetemel
 • 1 stor løk, skåret i halvmåner
 • 1 rød paprika, i strimler
 • 2 hvitløksfedd, presset
 • 4-5 enebær, knust i en morter, el.l.
 • 2 laurbærblader
 • 1 ss paprikakrydder (helst den røkte typen, om du får tak i)
 • 1/2 ts cayennepepper
 • 2 ts hel karve
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 ss rødvinseddik
 • ca. 9 dl varm oksekraft (buljongkonsentrat eller -terning er helt ok)
 • 200 g poteter, skrellet og i biter
 • 2 rødbeter, skrellet og i biter
 • salt og pepper
 • bladpersille og ev. rømme, til servering

Stek bacon i en varm stekepanne eller annen tykkbunnet kjele til det får fin farge. Flytt den over på en tallerken eller skål så lenge.

Vend kjøttbitene i hvetemelet og brun dem deretter i samme stekepanne. Dette må gjøres i omganger, stekepannen skal ikke være full. Kjøttbitene skal bare brunes på utsiden, ikke gjennomstekes. Kanskje trenger du litt olivenolje underveis. Flytt det brunede kjøttet over til tallerkenen med baconet så lenge.

Varm litt olje i stekepannen/kjelen og stek løk og paprika på middels varme til løknes mykner, ca 8-10 minutter. Tilsett presset hvitløk, enebær, laurbærblader og alt krydder. Stek videre et minutt før du tilsetter tomatpuré, rødvinseddik og kraft. Ha i bacon og kjøtt og kok opp. Skru ned varmen slik at det såvidt putrer forsiktig, legg på lokk og la det småputre i ca 2 – 2 1/2 time, eller til kjøttet begynner å bli mørt.

Ta av lokket, ha i potet og rødbeter og la det putre videre til også potet/rødbeter er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper, dryss over hakket bladpersille og servér med rømme ved siden. Noen biter godt brød med sprø skorpe skader heller ikke, perfekt når man vil «moppe opp» de siste dråpene nederst i suppebollen. 🙂

Enjoy!

-Maria

Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Gulasj_1

English:

(approx. 4-5 servings)

 • olive oil, to fry
 • 100 g bacon, finely chopped
 • approx. 750 g braising steak, cut into chunks
 • 2 tbsp plain floir
 • 1 large onion, sliced
 • 1 red pepper, sliced
 • 2 garlic cloves, crushed
 • 4-5 juniper berries, crushed
 • 2 bay leaves
 • 1 tbsp smoked paprika powder (hot version, if you like)
 • 1/2 tsp cayenne pepper (consider omitting if using hot paprika powder)
 • 2 tsp caraway seeds
 • 2 tbsp tomato purée
 • 1 tbsp red wine vinegar
 • approx. 900 ml hot beef stock
 • 200 g potatoes, peeled and cut into chunks
 • 2 beetroot, peeled and cut into chunks
 • salt and pepper
 • parsley and sour cream, to serve

In a large saucepan, fry the bacon over a medium heat until starting to colour. Transfer to a plate and set aside.

Dust the beef in the flour and brown in batches over a high heat in the same saucepan, adding more oil if necessary. Remove and set aside with the bacon.

Add a little more oil to the pan and add the onions and peppers. Fry for 8-10 minutes until softened. Add the garlic, juniper berries, bay leaves and spices. Fry for a minutes before adding the tomato puré, red wine vinegar and stock. Add the bacon and brownied meat and bring to a boil. Turn down the heat to low, cover with a lid and cook for 2 – 2 1/2 hours until the beef is starting to become really tender.

Add the potatoes and beetroot to the pan and simmer, with the lid off, until the vegetables are tender. Season to taste, stir in some chopped parsley and serve. Sour cream is a mandatory accompaniment, though some really nice bread wouldn’t go amiss, either.

(Recipe inspired by Winter Cabin Booking, by Lizzie Kamenetzky.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *