(Scroll for English.)

Endelig ble det tid til litt baking igjen, og denne gangen en enkel, men klassisk kake med røtter i Savoie i de franske Alpene. Gâteau de Savoie er enkel å lage, konsistensen er lett og luftig, og smaken får (for meg) fram minner om jul og vinter. Navnet «Savoie» betyr visstnok «land som er dekket av grantrær», noe som vel understreker mine assosiasjoner…
Kaken er kjempegod i seg selv, bare med et lite melisdryss og en kopp te eller kaffe. Men hvis du skal servere den som dessert, kan du kanskje sette fram pisket krem og litt rørte bær.

Du trenger:
- 6 egg, skilte
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 200 g melis
- 1/2 dl kokende vann
- 1/2 ts sitronsaft
- 175 g hvetemel
- 100 g kandisert appelsinskall
- finrevet skall av 1 sitron
- melis, til servering
- ev. bær og pisket krem til servering
Forvarm ovnen til 150 C. Smør en bundtform eller annen ringform med smør. (Alternativt bruk 2 brødformer.)
Ha eggeplommer, vaniljeekstrakt og melis i en bolle og visp lenge og vel til det blir lyst og luftig. Tilsett det kokende vannet litt om gangen mens du fortsatt visper. Fortsett å vispe til eggedosisen er skikkelig luftig og fin.
Stivpisk eggehvitene i en annen, ren bolle sammen med sitronsaft.
Sikt hvetemelet over eggeplommeblandingen og vend det inn. Vend inn finrevet sitronskall og kandisert appelsinskall.
Ha i omtrent en tredjedel av de stivpiskede eggehvitene og vend dem inn i røren, vend så inn resten.
Ha røren over i den smurte formen og stek kaken i ca. 50 minutter til 1 time. Sjekk med en kakepinne etter 50 minutter – er den tørr er kaken ferdig. (Hvis du lager kaken i to mindre former blir steketiden kortere, sjekk etter 30 minutter.)
La kaken avkjøles i formen 10 minutter før du snur den ut på en rist til videre avkjøling.
Når du skal servere kaken: dryss over rikelig med melis, og servér med litt pisket krem og friske bær.
-Maria

English:
You’ll need:
- 6 eggs, separated
- 1 tsp vanilla extract
- 200 g (1 1/2 cups) powdered sugar
- 60 ml boiling water
- 1/2 tsp lemon juice
- 175 g (1 1/3 cups) all-purpose/plain flour
- 100 g candied peel
- finely grated zest from 1 lemon
- powdered sugar, to serve
Preheat oven to 150 C (300 F). Grease a bundt pan with butter. (Alternatively use two loaf pans.)
Put the egg yolks, vanilla and powdered sugar into a mixing bowl and whisk until very thick and pale. As you whisk, add the boiling water little by little, and keep whisking until thick and airy.
In a clean bowl, whisk the egg whites with the lemon juice until stiff peaks form.
Sift the flour into the egg yolk mixture, foling in as you go. Fold in the finely grated lemon zest and candied peel.
Add about one-third of the egg whites and fold in, then carefully fold in the rest.
Scrape into the greased pan and bake for 50 minutes to 1 hour, checking with a cake tester after 50 minutes. (If baking in two smaller pans, 30 mins will probably be enough.)
Leave to cool in its pan for 10 minutes before turning out to a wire rack to cool completely.
Dust with powdered sugar, and serve with fresh fruit and whipped cream.
(Recipe inspired by Winter Cabin Booking, by Lizzie Kamenetzky.)