4-korn havregrøt med eple og hasselnøtter

Havregrøt_1

Mange sverger til havregrøt til frokost, spesielt i vinterhalvåret, og da kan det være fint å ha noen variasjonsmuligheter i ermet. Her har jeg laget en ferdig “havregrøt-miks”- kjekk å ha i skapet slik at alt går fortere om morgenen. Jeg blander også inn quinoa for å tilsette litt mer protein, da synes jeg metthetsfølelsen varer enda lenger, men triks og miks med ingredienser og blandingsforhold etter egen smak.

Her toppet jeg grøten med revet eple, men revet pære eller bananbiter er også godt. Jeg drysser nøtter og chiafrø på til slutt, både på grunn av næringssammensetningen og fordi jeg liker litt “krønsj”.

Tittelen er kanskje bittelitt misvisende, jeg har ikke blandet fire forskjellige kornsorter, men grøten inneholder fire forskjellige varianter, selv om tre av fire stammer fra havre. 😉

Havregrøt_2

Til havregrøt-miksen trenger du:

  • 200 g store havregryn
  • 100 g havrekli
  • 100 g lettkokte havregryn
  • 100 g quinoa

Bland sammen alle ingrediensene og oppbevar havregrøt-miksen i en tett boks eller glass med lokk.

(Ca. 50-75 gram av blandingen blir omtrent 1 porsjon havregrøt. Kok den da med drøyt 2 1/2 dl vann eller melk for 50 g, 3 3/4 dl for 75 g.)

Havregrøt_mix3

For å lage frokostgrøt med kokos, eple og hasselnøtter trenger du:

(Ca. 2 porsjoner)

  • 100 g havregrøt-miks (se over)
  • 2 dl (1/2 boks) kokosmelk (eller bruk den melken du vil)
  • 3 1/2 dl kokende vann
  • 1 vaniljestang, skåret i to på langs (valgfritt)
  • finrevet skall av 1 klementin eller 1/2 appelsin (valgfritt)
  • 1 ss hasselnøtter
  • 1 eple
  • 1 ts chiafrø (valgfritt)
  • honning, til servering

Ha havregrøt-miks i en liten kasserolle og tilsett kokosmelk og kokende vann. Ha også i vaniljestang og finrevet appelsinskall, hvis du vil.

Kok opp og la grøten småkoke i 15-20 minutter, eller til grøten har tyknet.

I mellomtiden rister du hasselnøttene noen minutter i en tørr stekepanne. Du må ikke riste dem, men de får bedre smak og “crunch”, synes jeg. Grovhakk hasselnøttene.

Rasp eplet, eller skjær det opp i tynne strimler.

Se an grøten, hvis du synes den er for tykk kan du røre inn litt mer vann. Fordel den så mellom to skåler og topp med eple, hasselnøtter og chiafrø. Ringle over litt honning, og nyt!

-Maria

Havregrøt_3

(Recipe inspired by Jamie Magazine, Sept/Oct 2015.)

Write a comment

Your email address will not be published.