Sjokoladeknuter

Sjokosnurrer_1

Finnes det egentlig noe bedre en nystekt, søt gjærbakst? Bare lukten alene er jo til å bli i godt humør av… I dag laget jeg disse sjokoladeknutene, de er omtrent som kanelboller, men kanelfyllet er byttet ut med et hjemmelaget sjokoladefyll. Hvis du vil spare deg litt tid kan du godt bruke Nutella eller annet sjokoladepålegg istedet, men når det er sagt så lager du sjokoladefyllet på 2 minutter hvis du har en håndmikser.

Jeg la ut hele prosessen på Snap mens jeg holdt på, og det gjør jeg ofte når jeg baker eller lager mat. 🙂 Følg meg gjerne på Snap – der heter jeg «mariasaltogsott».

Du trenger:

 • 2 1/2 dl melk, lunken, men ikke varm (ca. 25-26 C)
 • 100 g sukker
 • 3 ts tørrgjær
 • 2 egg
 • 1/2 ts salt
 • 450-500 g hvetemel
 • 75 g smør, helt mykt

Fyll:

 • 100 g smør, helt mykt
 • 80 g melis
 • 2-3 ss kakao
 • 2 ts vaniljeekstrakt

Pensling:

 • 1 egg eller 1/2 dl melk
 • ev. perlesukker

Bland sammen melk, sukker og gjær i en miksebolle.

Tilsett egg, salt og hvetemel og bland sammen til du har en fin deig. Kanskje trenger du mer mel. Hvis du bruker en maskin med eltekrok kan du kjøre maskinen i ca 10 minutter. Tilsett så smøret og elt bare videre til smøret er godt blandet inn.

Dekk til bollen med plastfolie og sett den et lunt sted i ca. 1 time, eller til deigen har blitt minst dobbelt så stor.

I mellomtiden kan du røre sammen ingrediensene til fyllet. Det er viktig at smøret et helt mykt, ellers vil du få en tørr blanding som ikke lar seg bre utover deigen etterpå.

Ha ut deigen på et melet arbeidsbord. Kjevle den ut til et stort rektangel, deigen skal være ganske så tynn.

Bre utover halvparten av sjokoladefyllet med en slikke pott eller spatel. Brett deigen sammen som et brev fra kortsiden, altså legg 1/3 av deigen inn mot midten, deretter den andre 1/3 over der igjen, slik at deigen nå ligger i tre «lag». Kjevle deigen litt til, slik at du får et nokså stort rektangel igjen. Bre utover resten av sjokoladefyllet, og brett deretter deigen på midten, slik at du har et tilnærmet kvadrat. Legg den på et brett, dekk til med plast og sett den i kjøleskapet en times tid. Du MÅ ikke strengt tatt kjøle den ned nå, men det blir mindre gris etterpå når du skal lage snurrene hvis fyllet er kaldt.

Forvarm ovnen til 180 C og gjør klar 2 stekebrett med bakepapir.

Ta deigen ut av kjøleskapet og legg den på en lett melet skjærefjøl. Bruk en skarp kniv og skjær tynne remser av deigen, du vil få ca. 18 stk. Lag en bolle om gangen. Ta en av remsene og tvinn den rundt, knut deretter en knute, eller legg den i «snegleform» slik jeg gjorde her. Husk å legge enden innunder bollen slik at den ikke spretter opp mens bollene hever eller steker. Gjenta med alle remsene og sett dem utover stekebrettene. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og sett dem til etterheving i ca. 1/2 time.

Pensle bollene med melk eller egg, og dryss ev. med perlesukker.

Stekes på midterste rille i ca. 15-20 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge.

Avkjøles på rist, og nytes helst mens de fortsatt er litt lunkne. Sjokoladeknutene kan fryses.

God helg!

-Maria

Sjokosnurrer_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *