(Scroll for English.)

Polarbrød er populært i matpakken for både store og små, og hjemmelagede er selvsagt best, og antageligvis sunnest. Disse er sukkerfrie og temmelig grove, hvis man går ut fra «Brødskala-kalkulatoren» holder de en grovhet på 3/4. I motsetning til polarbrødene man kjøper på butikken, så holder ikke disse seg «ferske» i 10 dager, men det er jo fordi de hjemmelagede er helt uten tilsetningsstoffer. De kan imidlertid fryses, så kan man ta opp en og en etterhvert som behovet melder seg. De tiner veldig raskt, og har du brødrister kan du bare putte dem i den så er de tint på null tid.
Du trenger:
(Ca. 10 stk.)
- 5 dl vann eller melk, lunkent
- 1 pose tørrgjær
- 1 dl rapsolje eller solsikkeolje
- 100 g havregryn
- 1/2 ts salt
- 300 g hvetemel
- ca. 400 g fullkornshvetemel
Ha lunkent vann eller lunken melk (eller en blanding av begge) i en miksebolle og tilsett gjær, olje, havregryn og salt. Bland det godt sammen.
Ha i hvetemel og deretter fullkornshvetemel litt etter litt, til du har en fin deig. Hvis du bruker kjøkkenmaskin: elt deigen med eltekroken til den slipper kanten på bollen. Hvis du lager brødene for hånd: elt deigen for hånd i ca. 10 minutter, eller til den blir jevn og elastisk.
Dekk bollen med plastfolie og sett den et lunt sted til deigen har blitt dobbelt så stor. Det tar ca. 1 – 1,5 time.
Ha ut deigen på et melet arbeidsbord og del den opp i ca. 10 like store deler. Trill boller av delene og klem eller kjevle dem flate. Legg brødene utover 2-3 bakepapirkledde stekebrett. Stikk små hull i dem med en kakepinne eller lignende, dekk til med et rent klede og etterhev i ca. 20 minutter.
I mellomtiden forvarmes ovnen til 220 C.
Stek brødene på midterste rille i ca. 7-10 minutter, eller til de så vidt har begynt å få farge.
Avkjøles på en rist med et klede over. Kledet gjør at brødene holder seg myke.
Tips:
- Her har jeg altså droppet sukker helt, men tilsett gjerne 50 g sukker hvis du vil.
- Tilsett gjerne frø, for eksempel knuste linfrø eller solsikkefrø.
- Prøv deg fram med forskjellige meltyper, for eksempel byggmel eller siktet rug.
-Maria
P.S: Følg meg gjerne på instagram (@mariassaltogsott) og på Snapchat (mariasaltogsott).


ENGLISH
Polar breads
You’ll need:
(Yield: 10)
- 500 ml tepid water or milk
- 1 sachet dried yeast (approx. 12 grams)
- 100 ml canola or sunflower oil
- 100 g oats
- 1/2 tsp salt
- 300 g plain flour or bread flour
- about 400 g whole wheat flour
Put the tepid water or milk (or a mixture of both) into a mixing bowl with the yeast, oil, oats and salt. Mix to combine.
Add the two flours gradually until the dough comes together. Knead until the dough is smooth and elastic, about 10 minutes.
Cover with cling film and leave to rise until doubled in size, about 1-1,5 hours.
Dust your work surface with flour and tip out the dough. Divide the dough into 10 equally sized parts, then shape into round balls. Use a rolling pin to flatten, then arrange on two lined baking trays. Pierce with a cake tester, fork or similar, then cover with a clean dish towel. Leave to rise for another 20 minutes.
In the meantime, preheat the oven to 220 C.
Bake the polar breads on the middle shelf in the oven for about 7-10 minutes, or until slightly browned.
Transfer to a wire rack, then cover with a clean dish towel and leave to cool. The dish towel will prevent the breads from going hard, you want polar breads to be nice and soft.
Enjoy with cheese or jam, or as an accompaniment to soups, stews or salads.
The breads can be frozen. Enjoy!