Bjørnebærkake med sitron og mandler

(Scroll for English.)                                                                                                                                                                           

Bjørnebærkake_1

Da jeg så de vakre bjørnebærene på busken i hagen forleden, fikk jeg lyst til lage denne herligheten. Busken gir meg ikke akkurat bøttevis hver høst, men jeg bruker å få et par håndfuller, akkurat nok til å lage denne.

Bunnen er laget av paideig som stekes på forhånd, deretter dekkes den med syltetøy og deretter en slags kakerøre med mandler. På toppen av det hele legger man bjørnebær og mandelflak. Herlig! Anbefaler å ha vaniljesaus eller iskrem innen rekkevidde når denne settes på bordet.

Bjørnebærkake_3

Du trenger:

Bunn:

 • 175 g hvetemel
 • 50 g melis
 • 100 g smør, kaldt rett fra kjøleskapet, skåret i små biter
 • finrevet skall fra 1 sitron
 • 1 egg
 • ca. 1 ss sitronsaft

Topping:

 • 125 g smør, romtemperert
 • 125 g sukker
 • finrevet skall fra 1 sitron
 • 2 egg, sammenvispet
 • 75 g hvetemel
 • 1/2 ts bakepulver
 • 125 g finmalte mandler
 • 150 g bjørnebær- eller bringebærsyltetøy
 • 150 g bjørnebær
 • en håndfull mandelflak
 1. Forvarm ovnen til 180°C og gjør klar en form på ca. 20×30 cm med bakepapir.
 2. Begynn med å lage bunnen. Ha mel og melis i en food processor. Ha i smør i biter og sitronskall og kjør maskinen til blandingen ligner brødsmuler. (Hvis du ikke har en food processor kan du smuldre smøret i melet for hånd.) Hell alt over i en bakebolle. Rør inn de sammenvispede eggene og halvparten av sitronsaften og bland alt sammen til deigen kommer sammen i en klump. Se an om du trenger all sitronsaften. Kna deigen litt til du har en jevn «ball».
 3. Kjevle ut deigen på et melet arbeidsbord og legg den i bunnen av formen. Stikk en gaffel flere steder på deigen, og sett formen i kjøleskapet i 20 minutter.
 4. Stek bunnen i den forvarmede ovnen i 15 minutter, ta det ut og avkjøl litt.
 5. Lag toppingen. Ha smør, sukker og sitronskall i en bakebolle. Pisk dette godt til det er lyst og luftig før du pisker inn eggene. Ha i hvetemel, bakepulver og finmalte mandler, og vend det inn i røren med en slikkepott.
 6. Bre syltetøyet utover den stekte bunnen. Bre deretter toppingen over syltetøyet, men gjør der forsiktig slik at de to lagene ikke blander seg. Dryss over bjørnebærene og stek kaken på midterste rille i 10 minutter. Ta den ut og dryss over mandelflak så fort du kan, og fortsett å steke i ytterligere 30 minutter. Toppen skal være gjennomstekt og gyllenbrun, sjekk gjerne med en kakepinne. Avkjøles i formen.
 7. Løft kaken ut ved å holde i bakepapiret på begge sider. Skjær opp i biter og servér – gjerne med vaniljekrem eller is. 🙂

-Maria

Bjørnebærkake_2

ENGLISH

Pastry (base):

 • 175 g plain flour, plus extra for dusting
 • 50 g icing sugar
 • 100 g butter, chilled, cut into small pieces
 • Finely grated zest of 1 lemon
 • 1 egg
 • about 1 tablespoon lemon juice

Topping

 • 125 g unsalted butter, softened
 • 125 g regular sugar
 • Finely grated zest of 1 lemon
 • 2 large eggs, lightly beaten
 • 75 g plain flour
 • 1/2 tsp baking powder
 • 125 g ground almonds
 • 150 g blackberry or raspberry jam
 • 150 g blackberries
 • handful flaked almonds
 1. Preheat the oven to 180°C. Start by making the base. Put the flour and icing sugar into a food processor. Add the butter and lemon zest, then whizz briefly until the mixture looks like breadcrumbs. Tip into a mixing bowl. Add the egg and half the lemon juice, then stir into the flour mix until it comes together in a ball. See if you need the rest of the lemon juice or not. Turn out onto a lightly floured surface, then knead until smooth.
 2. Line a 20 x 30cm baking tin with baking paper. Roll out the pastry to a rectangle of about the same size, then use to line the base of the tin. Prick all over with a fork, then chill in the fridge for 20 minutes.
 3. Bake the pastry for 15 minutes, then remove and set aside to cool slightly.
 4. Make the topping. Put the butter, sugar and lemon zest into a mixing bowl, then beat until pale and fluffy. Gradually beat in the eggs, then fold in the flour, baking powder and ground almonds.
 5. Spread the jam evenly over the base, then carefully spread the almond mixture on top. Scatter over the blackberries and bake for 10 minutes. Remove from the oven an quickly scatter over the flaked almonds. Return to the oven as quickly as you can, then bake for a further 30 minutes until golden and an inserted skewer comes out clean.
 6. Leave to cool in the tin before lifting out and slicing into bars. Serve with vanilla custard or ice cream…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *