Frokostrevolusjon!

Granola dust_4

Jeg er litt nyforelska for tiden. Jeg har stort sett spist samme frokost hver dag de siste årene, men unntak av enkelte helgefrokoster og ved reiser, men etter å ha dykket inn i Jamie Olivers nye bok har jeg fått masse ideer. Man kan gjerne si at Jamie Oliver har blitt litt kommersiell med tiden, men når det gjelder mat – smaker, kombinasjoner, ingredienser – er mannen et geni. Oppskriftene du ser under er inspirert fra boken hans Everyday Super Food, men jeg brukte det jeg hadde i skapet hjemme, ergo er de noe modifisert. Anbefaler deg virkelig å lage granola dust, det kan brukes til så mye og varieres i det uendelige. Med en god porsjon av den i kjøkkenskapet vet du at du alltid kan lage en god frokost, bare du har litt yoghurt, melk eller frukt.

Enjoy!

Granola dust_2

Du trenger:

Granola dust / «Müslistøv»

 • 500 g havregryn
 • 150 g usaltede nøtter (f.eks. paranøtter, mandler, valnøtter)
 • 75 g frø (f.eks. linfrø, chia, solsikkefrø, gresskarkjerner)
 • 150 g tørket frukt (f.eks. tranebær, blåbær, aprikos, rosiner)
 • 1 ss kakaopulver

Fruktsuppe med kiwi og mynte

 • 2 kiwi, uten skall
 • bladene fra 1-2 stikler mynte
 • en håndfull babyspinat
 • 2 ss chiafrø
 • 2 1/2 dl vann
 • litt honning som søtning (valgfritt)
 • ev. 1-2 ss yoghurt og frisk frukt, til servering

Lag müslistøv først. Ha alt bortsett fra tørket frukt og kakao utover et stekebrett og sett det i ovnen på 180 C i ca. 10-15 minutter. Rør litt i det halvveis i steketiden.

Ha alt over i en food processor sammen med den tørkede frukten og kakaopulver, og kjør maskinen til alt er grovmalt. Hvis du bruker stor tørket frukt som f.eks. hele aprikoser, grovhakk dem litt først. Avkjøl blandingen og ha over på et stort glass eller boks med lokk. Nå har du «müslistøv» til mange frokoster framover. Nyt noen spiseskjeer sammen med litt yoghurt eller kald melk og frisk frukt. Eller som topping på denne friske fruktsuppen, eller kall det en smoothie om du vil.

For å lage fruktsuppe med kiwi og mynte har du alle ingrediensene bortsett fra yoghurt i en blender. Velg selv om du vil bruke kaldt eller kokende varmt vann, det er en smakssak. Hell over i en skål og topp med litt müslistøv, frisk frukt og ev. litt yoghurt.

Hvis ikke DET er en god start på dagen, så vet ikke jeg.

-Maria 🙂

Granola dust_5

ENGLISH:

Granola dust

 • 500 g oats
 • 150 g unsalted mixed nuts (I used Brazils, almonds and walnuts)
 • 75 g mixed seeds (I used linseeds, chia, sunflower and pumpkin)
 • 150 g mixed dried fruit (I used cranberries, blueberries, apricots and raisins)
 • 1 tablespoon cocoa powder

Kiwi and mint fruit soup 

 • 2 kiwi fruit, peeled
 • 1-2 stalks mint, leaves picked
 • a handful baby spinach
 • 2 tablespoons chia seeds
 • 250 ml water (boiling or ice cold, your choice)
 • a little runny honey, to sweeten (optional)
 • 1-2 tablespoons yogurt and some fresh fruit, to serve

First make the granola dust. Place the all the ingredients apart from the dried fruit and cocoa powder in a roasting tray. Roast at 180 C for about 10-15 minutes, stirring halfway. Tip into a food processor with the dried fruit and cocoa powder, and whizz to a rough powder. Leave to cool, and transfer to an airtight container. Your granola dust is ready for many mornings to come. Enjoy with yogurt or cold milk and some fresh fruit, or with this fruit soup:

To make the fruit soup, put all the ingredients apart from the yogurt into a blender. It’s up to you whether you want to use boiling or ice cold water, it’s a matter of taste. Pour into a bowl and top with a couple tablespoons granola dust, fresh fruit and some yogurt, if you like.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *