Dessertpai med rips og marengs

Ripscurdterte_på rist

Forrige uke var jeg Ukens Matblogger i VG, papirutgaven på fredag og på nett fra torsdag. Jeg venner meg aldri til å se mitt eget ansikt på trykk, men det er jo selvsagt stas, spesielt siden artikkelen var om denne fantastisk gode dessertpaien.

Ripssesongen er på hell, så her er det bare å hive seg rundt, men når det er sagt kan du like gjerne lage paien med andre bær, eller med samme mengde sitronsaft. Slik så artikken ut i VGs papiravis:

VG 21 august 2015_beskåret

Du kan lese nettversjonen på Godt.no hvis du klikker HER.

Pass på å nyte sensommerens gode smaker nå – rips, solbær, bjørnebær, bringebær… Det er så mye godt man kan lage med norske bær i sesong.

Klikk HER hvis du vil se flere ideer og oppskrifter med bær.

Ripscurdterte_åpnet_høykant

Her kommer oppskriften på dessertpai med rips og marengs!

Deigen:

  • 120 g hvetemel
  • 1 ss melis
  • 60 g kaldt smør i små biter
  • 2 eggeplommer

Ripscurd finner du oppskriften på HER.

Marengstopping:

  • 2 eggehviter
  • 150 g sukker
  • 3 ss glukose
  • 1 ts sitronsaft
  • frø fra 1 vaniljestang (valgfritt)

Lag ripscurden først, den må avkjøles og bli helt kald før bruk.

Lag paideigen ved å ha hvetemel, melis og kaldt smør i en matprosessor. Kjør maskinen i 20-30 sekunder, eller til smøret er smuldret opp i melet.

Tilsett eggeplommene og kjør maskinen noen sekunder til, bare til deigen kommer sammen. Ikke kjør maskinen mer enn høyst nødvendig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet en times tid.

Smør 4 små paiformer, eller bruk en form på 20-22 cm. Legg paideigen mellom to ark plastfolie og kjevle den ut slik at den er litt større enn formen. Lager du småpaier deler du deigen i fire og kjevler dem ut i fire omganger. Legg den kjevlede deigen i formene og klem den inn i alle kriker og kroker. Skjær av ev. overflødig deig og sett dem i kjøleskapet i 30 minutter.

Stekes på 200 C i 20-25 minutter, 12-15 minutter hvis du lager små. Kantene skal ha fått litt farge, og bunnen skal kjennes tørr ut. Avkjøles helt.

Lag marengstoppingen. Ha alle ingrediensene i en glass- eller metallbolle og sett den over en kjele med småkokende vann. Rør i blandingen til sukkeret er oppløst, ca. 4-5 minutter. Bruk så en håndmikser og visp i 5 minutter, eller til du har en hvit, blank og luftig marengs.

Fyll paiene med kald ripscurd og jevn til overflaten. Legg marengs oppå fyllet, og brenn ev. toppen litt med en brenner. Pynt med friske rips.

Ripscurdterte_ovenfra

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *