Luftig rugbrød

Rugbrød_3

Rugbrød er ofte tunge, kompakte brød med en markant smak av rug. Dette er en litt mer «barnevennlig» versjon, eller rett og slett et rugbrød for dere som synes den tradisjonelle varianten blir i overkant kraftige saker. Brødet er mykt og deilig, og passer perfekt i matpakken. 🙂

Tips: hvis du ikke får tak i ruggryn kan du bruke havregryn istedet.

Du trenger:

 • 100 g ruggryn + 3 dl vann
 • 7 dl fingervarmt vann
 • 1 pk tørrgjær (eller bruk fersk om du vil)
 • 250 g grovt rugmel
 • ca. 600-650 g hvetemel
 • 1 ts salt

Ha ruggryn og 3 dl vann i en liten kjele. Kok opp og la det så småkoke i 5 minutter. Avkjøles så til «grøten» er lunken. (Jeg bruker «Bjørn Ruggryn» fra produsenten AXA, jeg får kjøpt dem på min lokale dagligvarebutikk. De kan minne om store havregryn, men er mørkere i fargen.)

Ha 7 dl fingervarmt vann i en miksebolle sammen med tørrgjør og grovt rugmel. Rør det godt sammen, enten for hånd eller i kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett salt, hvetemel og de avkjølte ruggrynene, og elt videre i minst 10-15 minutter. Deigen er nokså klissete, så klissete at den ikke kan knas for hånd.

Smør to brødformer (ca. 1,2 liter) med matfett, dryss litt mel i dem, og fordel deigen i de to formene. Jeg bruker den deigskrape og «kjæsjer» deigen rett oppi formen. Ta litt vann på fingrene og jevn til overflaten. Dekk til med et rekt kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca 45 minutter, eller til deigen såvidt er på vei over kanten på formen.

I mellomtiden forvarmer du ovnen til 200 C. Stek brødene på nederste rist i ca. 50 minutter, eller til du får en «hul» lyd når du snur dem opp ned og banker lett på undersiden.

Avkjøles på rist.

Ha en fin søndag, alle sammen!

-Maria

Rugbrød_feat4

11 kommentarer

 1. Aud Sæthern

  Dette skal jeg prøve den dag i dag! Men hva mener du med rug-gryn? Det tror jeg ikke jeg har sett i butikkene her på EidskogenPrøver med grov rug så lenge 😉
  Hilsen Aud

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Aud! Ruggryn kjøper jeg på Meny her hvor jeg bor, på pakken står det «Bjørn Ruggryn», fra produsenten AXA. Grynene ligner litt på store havregryn, men de er mørkere i fargen. Tror det er greit å få tak i hos de fleste dagligvarebutikkene.
   Lykke til!
   -Maria

 2. Ser godt ut! Når tar du ruggrynene i deigen?

  1. Marias Salt og Søtt

   Oi Mari – takk for det, de ikke helt ubetydelige ruggrynene hadde falt ut av instruksjonene, men jeg har rettet det opp nå. 🙂

   -Maria

 3. Aud Sæthern

  Da skal jeg ut og leite etter rug-gryn her i morra! Inntil videre erstattet jeg dem 50/50 med store havregryn og grovt rugmel og hvis det smaker like godt som det ser ut for( står i ommen enda…), så har vi noe å glede oss til

 4. Dette ble veldig bra brød! Innrømmer at jeg ikke helt hadde trua, skeptisk til kort hevetid og løs deig, men dette blir innlemmet i favorittbrødoppskriftene. Supergodt 🙂

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Tonje, så bra at det ble vellykket! Og så bra at du prøvde, selv om du var skeptisk 😉

   -Maria

 5. Hild Anne Aas

  Fantastiske brød. Klissete arbeid, men verdt innsatsen.

  1. Marias Salt og Søtt

   Hei Hild Anne! Så bra hvis de ble vellykkede for deg! Enig i at det er litt kliss, men jeg bruker deigskrapen til å ha deigen over i formene, så klisset begrenser seg til boller/former og kjøkkenredskaper. 🙂
   God helg!

   -Maria

 6. Hild Anne Aas

  Dette er de beste brødene!!! Takk for superradig oppskrift

  1. Marias Salt og Søtt

   Så hyggelig å høre, Hild Anne!

   -Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *