Ripscurd

Rips curd_3

Lemon curd har de fleste hørt om; den gulgylne, søtfriske sitronkremen som ofte brukes i sitronpaier og som kakefyll. Curd trenger ikke bare være av sitron, den kan lages av det meste, alt fra lime, pasjonsfrukt og appelsin for å nevne noe. Her har jeg laget en variant av rips som jeg plukket i hagen, resultatet ble superfresht og akkurat passe søtsyrlig. Perfekt sammen med marengs, tenker jeg i mitt lille hode.. 😉 Stay tuned.

Du trenger:

(gir ca. 4 dl)

  • 500 rips, renset og skyllet
  • 225 g sukker
  • 6 eggeplommer (hvitene kan du bruke til f.eks. marengs)
  • 110 g romtemperert smør, skåret i små terninger

Ha ripsene i en liten, tykkbunnet kjele og varm opp på middels varme mens du moser bærene lett med en potetmoser el.l. La dem småputre til de mykner helt, ca 10-15 minutter. Hell alt gjennom en sil og over i en bolle, og la saften renne gjennom silen uten av du presser mer enn nødvendig. Kast frø og det som bli igjen i silen, og mål opp 1 1/4 dl (125 ml) av saften. (Det som ev. blir til overs kan brukes til noe annet, perfekt i f.eks juice eller smoothie.)

Hell 1 1/4 dl ripssaft i kjelen og tilsett sukker og eggeplommene. Sett kjelen på lav/middels varme, og varm opp blandingen mens du rører mer eller mindre hele tiden. Rør til blandingen tykner, dette tar ca. 15 minutter, eller kanskje litt lenger hvis du er forsiktig med varmen. Det er viktig at det ikke koker! For å sjekke om blandingen har tyknet nok: dypp baksiden av en tresleiv oppi kjelen, dra fingeren over sleiven slik at du får en stripe over ripsblandingen. Snu litt på sleiven. Hvis stripen holder seg der er blandingen ferdig, hvis den lett renner over stripen, trenger den lenger oppvarmingstid.

Når ripsblandingen er tykk nok tar du kjelen av varmen. Tilsett smøret i terninger, litt etter litt, mens du rører godt til smøret har smeltet og du har en jevn og fin curd. Hell den ferdige curden gjennom en sil igjen (for å få vekk den hvite «tråden» som sitter fast på eggeplommene) og over i en bolle eller skål. Dekk til overflaten av curden med et ark plastfolie og sett bollen i kjøleskapet i noen timer, eller til den er blitt helt kald.

Nå er ripscurden din klar til bruk, eller ev. hell den over i et rent glass med lokk.

Smaker helt nydelig som kakefyll, eller i paier. Prøv å lag den klassiske lemon meringue pie med ripscurd istedet for lemon curd – helt nydelig!

-Maria

Rips curd_1

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *