Rabarbradessert med vanilje og smuldretopping

Rabarbradessert_1

I dag skriver vi halvannen uke til St. Hans, så nå er det like før rabarbraen går fra å være noen grønnrosa smaksbomber av noen vindunderstilker, til å bli bitre, trælete pinner. Hvis du vet allerede nå at du ikke rekker å lage noe av rabarbraen du har i hagen: ta inn strenglene, vask dem godt, skjær dem opp i 1-2 cm biter og legg dem i en frysepose eller plastboks med lokk. Dryss litt sukker over dem og putt i fryseren. Da kan du nemlig ta bitene rett fra fryseren og over i et paiskall eller en kakerøre, så er du bare minutter unna er lite blaff av sommer, selv om det skulle være midt i mørkeste januar.

Hvis du vil lage noe av rabarbraen nå kan du gjøre følgende: ha oppkuttet rabarbra i en kjele sammen med en vaniljestang og sukker etter smak. Kok opp og småkok til det tykner. Ta-dah! Rabarbrasyltetøy, eller kall det kompott, om du vil. Ha litt av den i et glass, tøm over litt hjemmelaget eller butikkjøpt vaniljesaus og dryss over noe sprøtt. Knus opp en kjeks, for eksempel. Hvis du trenger en litt mer detaljert oppskrift så kommer den her:

Rabarbradessert med vanilje og crumble-topping:

  • Rabarbrasyltetøy eller -kompott, du finner oppskrifter HER (erstatt jordbær med samme mengde rabarbra, om du vil)
  • Vaniljesaus, oppskriften finner du HER
  • 125 g smeltet smør
  • 60 g store havregryn
  • 70 g frø eller nøtter (for eksempel solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø, mandelflak)
  • 70 g hvetemel
  • 1 ts malt kanel
  • 75 g lyst brunt sukker

Ha havregryn, frø/nøtter, hvetemel, kanel og sukker i en bolle. Hell over smeltet smør og bland godt.

Fordel blandingen utover et bakepapirkledd stekebrett og sett det i ovnen på 200 C i ca. 15 minutter, til fargen har mørknet. Rør i det midtveis i stekingen. Det kommer til å flyte utover brettet og se veldig vått ut, men når det blir helt avkjølt vil det bli sprøtt.

Legg 1-2 ss rabarbrakompott eller -syltetøy i bunnen av ønsket antall glass eller dessertskåler. Tøm over avkjølt vaniljesaus, mengden avgjør du. Personlig synes jeg det kommer an på hvor søt rabarbraen er, hvis den er veldig syrlig trenger man litt mer vaniljesaus.

Knus den avkjølte smuldretoppingen grovt og dryss den på toppen av vaniljesausen. Hvis du får smuldretopping til overs kan du bruke den i frokostblandingen, eller sammen med yoghurt eller iskrem. Enjoy!

-Maria

Rabarbradessert_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *