Fluffy mandelsnurrer… og England!

Mandelsnurrer_1

Hei alle sammen, nå er det en stund siden sist. Grunnen er at jeg har vært i England og i områder hvor wifi tydeligvis ikke er førsteprioritet.. 😉 Men jeg har hatt det helt strålende, en uke i Yorkshire i nord-England kan by på så mye for alle og i alle aldre. Vi dro for å feire at pappa fylte 70 i år, og med barna mine inkludert var alderen på reisefølget spredt mellom 7-70 år!

Et lite bildedryss før jeg går over til disse deilige bollene…

Under ser du «sentrum» av landsbyen hvor vi leide hus. Hvis du synes noe ser kjent ut så kan det hende du er skyldig i å ha sett serien som gikk på NRK for en tid tilbake.. «Hjartet på rette staden».

Goathland sentrum

Det ble også en dagstur til vikingbyen York (eller Jorvik, som den ble kalt når vikingene inntok den for omtrentlig 1000 år siden), og gaten her drar du kanskje litt kjensel på hvis du har sett Harry Potter-filmene.

ShamblesShambles2

Området Yorkshire er perfekt hvis man er glad i fotturer og vakker natur.

Goathland2

Havnebyen Whitby.

whitby

Minstemann Edvin ville ta bilde av mamma… skvatt nesten litt når jeg lastet inn bildene, det er jo nesten alltid jeg som fotograferer, så jeg ser sjelden meg selv… 😉

Maria_bilde av Edvin

Robin Hood’s Bay, en utrolig vakker fiskelandsby mellom Whitby og Scarborough.

F70A9109

Smale og sjarmerende gater er ikke forbeholdt Toscana og Provence… dette er fra Robin Hood’s Bay.

Robin hoods bay

Litt mer grønt enn i Norge på samme tid…

GjerdeVakkert tre

Men nå er jeg hjemme igjen og det er jo alltid godt, selv hvor herlig man har det på ferie. Så nå skal jeg gi deg oppskriften på disse fantastiske mandelsnurrene med mørk sjokolade i svingene.

Alle elsker fersk gjærbakst i denne familien så dermed blir det boller, brød og rundstykker både titt og ofte. Som regel er det grove varianter som lages, men en gang innimellom er det deilig med søt bakst slik som disse bollene. Istedenfor det tradisjonelle kanel- og sukkerfyllet brukte jeg denne gangen mandelsmør og litt sjokolade, og det ble helt fantastisk godt! (Oppskriften på mandelsmør finner du HER, alternativt kan du bruke marsipan.)

God bakst!

Mandelsnurrer_3

Du trenger:

(ca. 20 boller)

  • 5 dl lunkent vann
  • 1 pose tørrgjær
  • 75 g sukker
  • 50 g smør, smeltet
  • ca. 700-750 g hvetemel

Fyll:

  • ca. 2-3 dl mandelsmør (eller bruk marsipan)
  • 2 ss brunt sukker
  • 75 g hakket sjokolade

Og:

  • egg, til pensling
  • perlesukker (valgfritt)

Ha vann og gjær i en miksebolle og rør litt. Tilsett sukker, smør og hvetemel (men hold tilbake litt av melet) og arbeid deigen til den kommer sammen. Hvis du har kjøkkenmaskin med eltekrok så elter du deigen i ca. 10 minutter. Knar du for hånd burde du kna i ca. 15 minutter.

Dekk til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og la den heve i en times tid, eller til den har blitt minst dobbelt så stor.

Ha litt mel på arbeidsbordet og kjevle ut deigen til et stort rektangel. Bre utover mandelsmøret og dryss over brunt sukker og hakket sjokolade. (Hvis du bruker marsipan så kan du raspe den på et grovt rivjern rett over deigen.)

Rull sammen deigen fra langsiden til du har en lang pølse. Skjær den opp i ca. 2 cm brede skiver og legg dem utover to bakepapirkledde stekebrett. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og la bollene etterheve i ca. en halvtime. Forvarm ovnen til 200 C.

Pensle bollene med egg og dryss ev. litt perlesukker på toppen. Stekes i midten av ovnen i ca. 15 minutter.

Nytes helst mens de fortsatt er lunkne, men de egner seg også godt til frysing.

Mandelsnurrer_2

Ha en fin søndag!

-Maria

P.S. Følg meg gjerne på Instagram og facebook!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *