
Dette er sjokoladekjeks som det er litt mat i, ikke bare smør og sukker. Havregryn og grovt mel gjør at disse er helt innafor som en liten snack, ikke fem stykker daglig kanskje, men når man trenger et lite løft så er en eller to sånne bedre enn mange av alternativene. Guttene mine elsker dem, og det gjør jeg også. Planen var å ha noen i fryseren til turer eller andre anledninger, men det forsvant litt flere enn planlagt, gitt. Ny porsjon skal altså lages i nær framtid…
Du trenger:
(ca. 18-20 kjeks)
- 100 g smør, romtemperert
- 50 g sukker
- 50 g lyst brunt sukker
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 1 egg
- 30 g kakao
- 75 g grovt sammalt hvetemel
- 75 g havregryn
- 1/2 ts natron
- 150 g hakket sjokolade (jeg bruker mørk med 70% kakaoinnhold)
Sett ovnen på 180 C (varmluft hvis du har) og dekk to stekebrett med bakepapir.
Ha mykt smør i en bolle sammen men sukker og lyst brunt sukker. Miks dette i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser til det er lyst og luftig. Du kan selvsagt gjøre dette for hånd, men det tar litt tid og krever litt muskelkraft.
Tilsett vanilje og egg, miks til alt er godt blandet.
Rør inn kakao, grovt sammalt hvetemel, havregryn og natron, og til slutt den hakkede sjokoladen.
Lag kuler av deigen og sett dem utover de to brettene, husk å ha avstand mellom hver. Jeg bruker en middels stor iskremskje til å lage kulene, da blir kjeksene like store.
Stekes i ca. 12-14 minutter. Hvis du bruker varmluft kan du steke begge brettene samtidig.
La kjeksene avkjøles på brettet i noen minutter før du har dem over på en rist til videre avkjøling.
Disse holder seg fint noen dager i en pose eller tett boks, men de kan like gjerne fryses – de tiner på noen få minutter.
