Pai med chorizo, paprika og ruccola

Pai med chorizo_1

Paier er den perfekte gjestematen siden de som regel kan lages på forhånd. Jeg synes ikke det er greit at verten eller vertinnen skal stå på kjøkkenet over lengre tid mens gjestene sitter og venter… Denne paien passer godt til f.eks 17. mai-brunsjen, til lunch eller som et kveldsmåltid. Ingrediensene i lista under er bare veiledende – bruk det du har i kjøleskapet. Jeg hadde en snabb med chorizo, en halvslapp paprika og litt ruccola, bruk like gjerne bacon, rødløk, broccolibuketter… nesten hva som helst. 😀

Jeg lager denne med en litt grovere bunn, da blir paien mer mettende og littegrann sunnere, men bruk bare vanlig hvetemel om du foretrekker det.

Du trenger:

 • 125 g hvetemel
 • 75 g grovt sammalt hvetemel (evt. bruk kun 200 g vanlig hvetemel)
 • 100 g kjøleskapskaldt smør, i terninger/biter
 • 4-6 ss kaldt vann
 • en paiform, ca. 23 cm i diameter

Fyll:

 • ca. 100-150 g chorizo, skåret i skiver eller små biter
 • 1 søt paprika, skåret i biter
 • 1-2 vårløk, skåret i tynne ringer
 • en håndfyll ruccola eller spinat
 • 7 medium store egg
 • 2 dl melk eller fløte
 • salt og pepper
 • ca 50 g revet ost (jeg brukte gauda)

Ha mel i en food processor (kjøkkenmaskin) sammen med smør i biter og kjør maskinen til blandingen ligner på brødsmuler. Tilsett kaldt vann en skje om gangen helt til deigen kommer sammen. Pakk inn deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en halvtimes tid.

Smør en paiform (ca. 23 cm i diameter) og ta paideigen ut av kjøleskapet. Legg deigen mellom to store biter plastfolie og kjevle den jevnt flat, slik at den blir stor nok til å dekke hele paiformen. Grunnen til at man kjevler den ut mellom lag med plastfolie er at du ikke skal trenge mer hvetemel for å kjevle, da blir bunnen lettere tørr og kjip.

Dra av den ene plastfolien og legg deigen med den siden ned mot paiformen. Dytt dem forsiktig ned slik at hele bunnen og kantene dekkes. Dra av den andre plastfolien og trim kantene med en kniv. (Eventuelt avskjær kan samles sammen til en ball og fryses til en senere anledning.) Sett formen i kjøleskapet i en halvtimes tid mens du forvarmer ovnen til 200 C.

Prikk bunnen med en gaffel og stek bunnen i 15-20 minutter. (Tips: hvis du vil få bunnen så jevn og fin som mulig så legg et ark med bakepapir over den, fyll papiret med keramiske bakebønner eller vanlige tørkede erter eller bønner før du steker den. Etter 15 minutter løfter du ut arket med bønnene og steker bunnen i 5-7 minutter til. Vanlige tørkede erter eller bønner kan ikke kokes og spises etterpå, men de kan brukes som bakebønner om og om igjen.)

I mellomtiden steker du chorizo til den blir sprø og fin, la den renne av på papir mens du steker paprika og vårløk på lav/middels varme. Grovhakk ruccola/spinat.

Ha egg i en bolle eller stor mugge og visp dem lett sammen med melk, revet ost, en god klype salt og evt. litt pepper. (Hvis du bruker den spicy chorizoen så trenger du neppe så mye pepper.)

Fordel chorizo, vårløk, paprika og hakket ruccola/spinat over paibunnen. Hell eggeblandingen over og sett paien i ovnen i ca. 25 minutter, eller til fyllet er stekt. (Stikk en knivspiss inn i midten for å sjekke, kommer det væske opp trenger den noen minutter til.)

Servér paien varm eller lun, gjerne sammen med en grønn salat og godt brød.

Tips: paien kan lages dagen i forveien og lunkes i ovnen på 150 C i 10-15 minutter før servering.

Pai med chorizo_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *