Boller med havregryn, banan og vanilje

Bananboller_1

Det er bare noe helt spesielt med lukten av fersk gjærbakst i huset; det gjør meg glad og gir meg helt enkelt #denfølelsen. Selv om Fastelavn er en god anledning til å bake boller, så trenger du ingen anledning til å bake disse – de er helt supre å ha i fryseren til framtidige turer, matbokser eller søndagskaffestunder. Denne bolleoppskriften gir boller med litt mer «mat» i, så del dem gjerne i to og nyt med smør og ost, eller krem og syltetøy… Nam!

Min elsk for bollebakst har gjort seg gjeldende her på bloggen, og du kan finne flere av mine oppskrifter (sjokoladesnurrer, epleboller, skoleboller, kardemommeknuter…) HER. Og siden jeg elsker gjærbakst i alle former og varianter er jeg jevnlig innom sidene til Opplysningskontoret for Brød og Korn, hvor det også finnes flere gode oppskrifter på boller. Det er bare å ta på seg forkleet og sette i gang!

Oppskriften på boller med havregryn, banan og vanilje følger under bildet:

Bananboller_deig

Du trenger:

(ca. 20 boller)

  • 1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
  • 5 dl vann (ca. 25 grader)
  • 2 dl vaniljesaus (alternativt melk), romtemperert
  • 1/2 ts vaniljepulver (valgfritt)
  • 2 dl havregryn
  • 2 modne bananer, moste
  • ca. 800-900 g hvetemel
  • 75 g mykt smør, i biter
  • 1 egg, til pensling
  • evt. 2 ts sukker, til strø på toppen

Ha gjær og vann i en miksebolle og rør til gjæren løses opp.

Hvis vaniljesausen er kjøleskapskald så kjør den noen sekunder i mikrobølgeovnen før du tilsetter den. Hvis den er romtemperert kan den tilsettes direkte. Tilsett også vaniljepulver hvis du bruker dette, havregryn og moste bananer. Rør til alt er godt blandet.

Hvis maskinen din har eltekrok så sett den på, hvis ikke eltes deigen for hånd.

Tilsett hvetemelet litt om gangen mens maskinen går. Det er ikke sikkert du trenger alt melet, så se an etterhvert. Tilsett deretter smøret og fortsett å elt deigen helt til den blir jevn og smidig, ca. 10-12 minutter. Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving i ca. 1-2 timer, eller til deigen har blitt dobbelt så stor.

Ha ut deigen på et lett melet bord og trill ut boller, sett dem utover to stekebrett som er dekket med bakepapir. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og forvarm ovnen til 200 grader. La bollene etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle bollene med egg og gi dem gjerne et lite sukkerdryss. Stekes i ca. 20 minutter, eller til de er gjennomstekte og gyllenbrune.

Nytes helst lunkne, men skal de fryses må de avkjøles helt først.

Enjoy!

Bananboller_ovenfra

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *