Röstiform med bayonneskinke

 (Scroll for English.)

Røstiform_1

Hverdagen er her igjen, men middagen skal på bordet likevel. Hvis du har annet å gjøre enn å vaske opp nå som vårsola titter fram, så kan du lage denne deilige middagsretten – röstiform med bayonneskinke. Den gir deg bare én form å vaske opp etter at middagen er inntatt, og den kan lett varieres etter det du har i kjøleskapet. Hvis du har lammerester etter påsken kan du like gjerne bruke det istedet for bayonneskinken her, eller bruk vanlig salt og evt. røkt skinke, eller hvorfor ikke pølserester i biter. Kjøttet er blandet med en smakfull hvit saus med muskat, og toppet med sprø röstipotet. Man trenger ikke slutte å spise god mat selv om hverdagen er her igjen! 🙂

Du trenger:

(ca 4 porsjoner)

 • en skvett olivenolje
 • 3-4 purreløk, vasket og kuttet i ca 2 cm biter (ikke bruk den øverste delen, den som er mørkegrønn)
 • 2 hvitløksfedd, finhakket eller presset
 • 100 g smør
 • litt finrevet muskatnøtt
 • 50 g hvetemel
 • 4 dl kylling- eller grønnsakskraft
 • 2,5 dl helmelk
 • ca 300 g bayonneskinke eller annen kokt skinke, kuttet i biter
 • 500 g poteter

Sett ovnen på 180 C.

Varm litt olivenolje i en kjele og ha i kuttet purreløk og hvitløk. Stek på middels varme i ca 5 minutter, til purren mykner litt. Legg den til side så lenge.

Smelt halvparten av smøret (50 g) i den samme kasserollen, ha så i litt finrevet muskatnøtt og hvetemelet og rør med en visp til du har en jevn masse. Tilsett den varme kraften, litt om gangen mens du visper hele tiden. Når all kraften er tilsatt og vispet inn tilsettes melken. Visp godt og la dette putre til sausen har tyknet.

Ha purreløkblandingen over i en smurt ildfast form som rommer ca 1 – 1 1/2 liter. Fordel skinkebitene på toppen, og tøm deretter over sausen. (På dette punktet kan du avkjøle formen, dekke den til med plast og oppbevare den i kjøleskapet fram til du trenger den, opp til et døgn.)

Skrell potetene og riv dem grovt på et rivjern. Jeg gjør dette over et rent kjøkkenhåndkle, slik at når jeg er ferdig så er all den raspede poteten i midten av håndkleet. Samle sammen alle endene, stram til og klem ut så mye væske fra potetene som du klarer. (Hold den over vasken…) Hell deretter alt sammen oppi en bolle.

Smelt resten av smøret (50 g) og rør det inn i de raspede potetene. Krydre gjerne med litt salt og pepper her. Fordel så alt sammen på toppen av purre/skinke/saus i den ildfaste formen og stek det hele i den forvarmede ovnen i ca 50 minutter. Toppen skal være sprø og godt brunet.

Serveres med en grønn salat. Kos deg med maten! 🙂

Røstiform_2

ENGLISH:

You’ll need: (approx. 4 servings)

 • splash olive oil
 • 3-4 leeks, washed and chopped (don’t use the darker green parts)
 • 2 garlic cloves, crushed
 • 100 grams butter
 • freshly grated nutmeg, to taste
 • 50 grams plain flour
 • 400 ml hot chicken or vegetable stock
 • 250 ml whole milk
 • about 300 g bayonne ham, or other cooked ham (or other meat of your choice), cut into small pieces
 • 500 grams potatoes

Preheat the oven to 180 C/350 F.

Heat a splash of olive oil in a pan and cook the leeks and garlic on a medium heat for about 5 mins, or until softened. Remove from the pan and set aside.

Melt half the butter (50 g) in the same pan, add some nutmeg and the flour and whisk until smooth. Add the hot stock little by little, whisking all the time. Whisk in the milk and simmer on a low heat until thickened.

Transfer the leek mixture to a greased oven proof pan, then distribute the ham on top. Pour over the sauce. (If you are cooking in advance, leave to cool at this point, cover with cling film and chill overnight or until needed.)

Peel the potatoes and grate coarsely. I grate the potatoes over a clean dish cloth, so that the grated potato will all end up in the centre of the cloth. Gather the cloth around and squeeze firmly to remove any excess water. Tip the potatoes into a bowl. Melt the remaining butter (50 g) and stir into the grated potatoes, season with salt and pepper. Scatter over the top of the leeks/meat/sauce.

Roast in the oven for 50 minutes, the topping should be golden and crispy. Enjoy! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *