(Scroll for English.)

Disse rundstykkene ble laget med diverse rester som var i kjøleskapet, derav navnet, men når det er sagt så ble det de beste rundstykkene jeg har laget på lenge. Oppi deigen hadde jeg rester av ris fra middag dagen i forveien, litt potetmos og et halvt beger rømme som gikk ut på dato dagen før. (De av dere som følger bloggen regelmessig har kanskje fått med dere hvor dårlig jeg liker å kaste mat.) De ble skikkelig luftige og rett og slett supergode, perfekt til påskefrokosten. Frys dem gjerne, så har du ferske rundstykker når du måtte ønske.
NB: det er jo helt forståelig at du ikke har de samme restene i kjøleskapet som meg, så bruk det du har. Rester av kokt quinoa, couscous eller byggryn går fint, og har du hele, kokte poteter så bare mos dem med en gaffel før du har dem oppi deigen.
Du trenger (mengdene er omtrentlige):
(ca 16 rundstykker)
- 1 pose tørrgjær
- 5 dl lunkent vann
- 1 ts salt
- 1 dl knuste linfrø (eller andre frø du liker)
- 2 dl ris
- 1 dl potetmos
- 2 dl sammalt hvetemel, fint eller grovt
- 1 1/2 dl rømme, crème fraîche eller yoghurt naturell
- hvetemel (nok til å få deigen passe «fast»)
- evt. 1 egg, til pensling
Ha vann og gjær i en mikserbolle. Rør litt i det og la det stå i et par minutter til gjæren har løst seg opp.
Tilsett salt, knuste linfrø, ris, potetmos og sammalt hvetemel. Elt det sammen, eller bruk eltekroken på en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter rømmen, og til slutt vanlig hvetemel. Jeg har ikke oppgitt mengde her siden det avhenger av «restene» du bruker, men ha i litt og litt til deigen kommer sammen. Elt i minst 10 minutter til deigen er smidig og fin, dekk den til med et rent kjøkkenhåndkle og den til heving et lunt sted. Deigen bør heves til den er blitt omtrent dobbelt så stor, ca 1 time.
Gjør klar to stekebrett med bakepapir og forvarm ovnen til 200 C.
Del opp deigen i ca 16 deler, form dem runde og fordel utover brettene. Dekk til med rene kjøkkenhåndklær og etterhev i ca 15-20 minutter.
Pensle rundstykkene med egg (valgfritt) og stek dem midt i ovnen i ca 18-20 minutter.
Avkjøles på rist. Nyt dem mens de fortsatt er varme, eller avkjøl helt og frys ned i brødposer.
Kos deg!

ENGLISH:
You’ll need (the amounts are approximate):
(16 bread rolls)
- 1 sachet (12 grams) dried active yeast
- 500 ml tepid water
- 1 tsp salt
- 1/2 cup crushed linseeds (flaxeeds, or other seeds you like)
- 3/4 cup leftover rice
- 1/2 cup leftover mashed potato
- 3/4 cup wholewheat flour
- 2/3 cup sour cream, crème fraîce or natural yogurt
- all-purpose (plain) flour (enough to make the dough come together)
- 1 egg, for brushing (optional)
Put the tepid water and yeast into a mixing bowl. Stir to mix and leave it for a few minutes.
Add the salt, seeds, rice, mashed potato and wholewheat flour. Mix well. Add the sour cream and then add enough all-purpose flour to make the dough come together. Knead for at least 10 minutes, or until the dough is smooth and elastic. Cover with a clean kitchen towel and leave to rise for about 1 hour, or until doubled in size.
Preheat the oven to 200 C and line two baking trays with baking paper.
Divide the dough into 16 equally sized pieces, shape into rounds and arrange on the lined trays. Cover with clean kitchen towels and leave to prove in a warm place for another 15-20 minutes.
Brush with the egg (optional) and bake on the middle shelf in the preheated oven for about 18-20 minutes. Transfer to a wire rack to cool.
Enjoy while still warm, or leave to cool completely and freeze for later.
Enjoy!