Småbrød med bygg

Jeg digger bygg, både som mel og som hele gryn. Grynene koker jeg hele og serverer enten i salater eller som alternativ til ris eller pasta, og melet er godt egnet til de fleste typer brødbakst. Siden byggmel ikke har samme egenskaper til å utvikle glutennettverk som hvete brukes det som regel bare en liten andel byggmel i brøddeiger, mens det er andre meltyper som utgjør hoveddelen. Disse småbrødene blir litt kompakte siden de består av 100% byggmel og ikke noe hevemiddel som gjær eller bakepulver, men den høye steketemperaturen gjør at de blåser seg litt opp, nesten som pitabrød.

Bygg har gunstigere helsefordeler enn hvete, det inneholder bl.a. viktige fiberstoffer og er den meltypen som er rikest på antioksidanter.

Hurra for variasjon, sier jeg!

Du trenger:

  • 225 g byggmel
  • 1 ts havsalt
  • 2 dl kaldt vann

Forvarm ovnen til 240 C og gjør klar en stekeplate med bakepapir. Hvis ovnen din ikke går så høyt så sett den på så varmt den går, og stek brødene evt. et par minutter ekstra.

Ha byggmel og salt i en bolle. Hell i det kalde vannet og bland lett sammen til du har en deig.

Del deigen i fire like store deler, form dem runde mellom hendene dine og legg dem på stekebrettet. Klem dem nokså flate, til de blir ca 12 cm i diameter og tykkelsen er ca 1/2 cm.

Når ovnen er varm nok setter du inn brettet med brødene, stek dem i 15 minutter (et par minutter ekstra om ovnen din ikke går til 240 C).

Avkjøles noen minutter før de spises, en klatt smør og litt honning er ypperlig til disse småbrødene, men det passer også godt med gulost og litt kokt skinke.

NB: disse bør nytes mens de er nystekte.


(Oppskriften er fra The Nordic Bakery Cookbook.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *