Små, myke kanelboller (eller gifflar, om du vil)

Kanelboller_1

Hva er egentlig bedre en nystekte kanelboller? Da jeg sto med en av disse i hånden (eller det som var igjen av den etter første innhugg) så kunne jeg ikke komme på noen ting som er bedre. Jeg fikk inspirasjon til å lage akkurat disse etter å ha vært på Nordic Bakery i London, der er de kjent for sine nordiske spesialiteter, blant annet kanelboller, rugbrød, eplekaker og paier. The Nordic Bakery har nå flere filialer i London, min favoritt er den som ligger i Golden Square i Soho. Deilig bakst og nydelig kaffe, jeg ber ikke om mer… 😉

Denne oppskriften er litt annerledes enn en klassisk kanelbolledeig siden den har to steg før første heving, men det er dette som gjør dem ekstra myke og deilige. I følge boken The Nordic Bakery Cookbook (2011) fant den finske bakerieieren oppskriften i sine gamle notater fra heimkunnskapstimene på skolen, må bare innrømme at jeg er svak for slike nostalgiske tilbakeblikk, selv om jeg aldri kan huske at vi noen gang laget kanelboller på heimkunnskapen der hvor jeg var elev.

Både utseendet og mykheten kan gjøre at disse minner om «gifflar» som fåes kjøpt i de fleste butikker, men jeg kan love at smaken er milevis unna de industribakte!

Du trenger:

1. steg:

 • 1/2 pose tørrgjær (eller bruk 25 g fersk gjær)
 • 2 dl lunken melk
 • 1 ts sukker
 • 130 g hvetemel

2. steg:

 • 65 g sukker
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts malt kardemomme (bruk helst frøene fra kardemommekapler som du knuser i en morter)
 • 75 g smeltet smør
 • 260 g hvetemel

Fyll og pensling:

 • 2 ss mykt smør
 • ca 3-4 ss demerarasukker
 • ca 2 ts malt kanel
 • 1 egg, pisket lett i en liten kopp
 • vanlig sukker, til toppdryss

1. steg: Ha gjæren i en bakebolle sammen med den lunkne melken og 1 ts sukker. Rør inn 130 g hvetemel og sett bollen til side i 10 minutter. I mellomtiden kan du gjøre klar to stekebrett med bakepapir.

2. steg: tilsett 65 g sukker, salt, kardemomme og smeltet smør. Bland det godt sammen før 260 g hvetemel tilsettes og blandes godt inn. Elt deigen i minst 10 minutter, eller til den blir elastisk og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok til dette om du vil. Dekk til bollen med plastfolie og la den heves på et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor, ca 1 time.

Ha deigen ut på et lett melet arbeidsbord og del den i to like store deler. Kjelve ut begge delene til tynne rektangler, ca 30×50 cm store. Fordel mykt smør utover begge leivene, ca 1 ss på hver, og dryss over demerarasukker og kanel. Rull sammen fra langsiden slik at du har to lange «pølser». Skjær opp i 4 cm store biter og sett dem utover stekebrettene. Jeg setter dem på «høykant» her istedet for å legge dem på brettet med snittsiden opp, men gjør som du vil.

Dekk til bollene med rene kjøkkenhåndklær og sett dem til etterheving i ca 30 minutter.

Forvarm ovnen to 200 C.

Pensle bollene med egget og dryss over litt sukker på toppen. Stek i midten av ovnen i ca 10-12 minutter, eller til de har blitt gyllenbrune.

Avkjøles på rist.

Disse smaker helt nydelig når de er fortsatt varme, men de egner seg også godt til frysing.

Kanelboller_insta2

Orginaloppskiften er fra boken The Nordic Bakery Cookbook (2011), men jeg har gjort noen mindre endringer.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *