Spicy torsk med sitron og couscous

Harissatorsk_2

Harissa er for nord-afrikanerne omtrent som ketchup er for mange nordmenn, men smaksmessig er det ikke så mange likheter… Harissa er veldig hot og brukes med varsomhet dersom man ikke er så vant til chili og sterke smaker. Tilpass mengden etter hvem som skal spise her, men de fleste nordmenn vil nok fint klare ca en teskje per fiskebit/porsjon. Denne retten har både hete og syrlighet, og med det sprø på toppen blir det en deilig hverdagsrett med spennende smaker. For alt som kan lages på under 20 minutter kan vel kalles hverdagsmat? 🙂 Se tips lenger ned hvis du ønsker å gjøre retten mer barnevennlig.

Harissatorsk_harissa

Du trenger:

(4 porsjoner)

  • en liten skvett olivenolje
  • 1 rødløk, skåret i tynne halvmåner
  • ca 1 ss harissa, mer om du liker det ekstra spicy
  • 2 torskefileter, ca 125 g hver
  • en håndfull Panko eller griljermel
  • 1 sitron
  • 250 g couscous
  • 4 dl kokende vann eller grønnsakskraft
  • bladpersille, hakket

Sett ovnen på 200 C, grillfunksjon om ovnen din har det.

Varm litt olivenolje i en stekepanne og ha i rødløk. Stek rødløken på svak/middels varme til den blir myk, ca 7-8 min. Krydre med salt og pepper og sett til side så lenge.

Ha litt olivenolje i bunnen av en ildfast form og legg torskefiletene i den. Fordel harissa over toppen på alle, tilpass mengden etter hvor sterkt du ønsker det skal være. Finriv skallet av sitronen og bland det med Panko/griljermel, fordel dette over de harissa-toppede fiskefiletene. Sett formen i ovnen og stek i ca 10-12 minutter, tiden avhenger av form og størrelse på fisken.

I mellomtiden har du couscous over i en bolle og heller over kokende vann eller kraft. Dekk bollen plastfolie eller en tallerken, la dette stå og trekke i 5-10 minutter før du rører i den med en gaffel for å bryte opp couscous som klumper seg sammen. Rør inn saften fra 1/2-1 sitron, den hakkede bladpersillen og den stekte rødløken. Smak til med salt og pepper, brukte du kraft istedet for vann er det ikke sikkert at det trengs.

Servér fiskefiletene med couscous-blandingen.

Tips: hvis du har barn som skal spise og det ikke passer seg med den sterke harissa-sausen på fisken – bruk rød pesto eller rett og slett ketchup istedet. Barn bruker å like den sprø toppingen, Panko brødsmuler er en av mine «bestevenner» når det skal lages mat til ungene. 🙂 Når det gjelder couscousen – ta gjerne litt couscous til side før du rører inn løken, hvis løk gjør at barna vegrer seg for å spise den.

Harissatorsk_1

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *