
Her kommer superdesserten over alle superdesserter – herligheten lages kjapt i food processor og stekes i en og samme form, likevel ender du opp med en frisk, søt og nydelig dessert med en søtsyrlig sitronsaus i bunnen. Med andre ord en «2-i-1» dessert som i tillegg lager lite oppvask. Den lemon curd-aktige sausen lager seg selv mens desserten stekes i ovnen, topplaget blir som en saftig sitronkake. Servér den som den er, eller sett litt vaniljeis eller en liten mugge med kremfløte ved siden av.
Tips: bytt sitron med appelsin og du får en litt søtere dessert med mer «vinterpreg».
Enjoy!
Du trenger:
(4-6 porsjoner)
- 50 g smør
- 185 g sukker
- finrevet skall fra 1/2 – 1 sitron (mengden er en smakssak)
- 1 dl nypresset sitronsaft
- 3 egg, separert i plommer og hviter
- 50 g hvetemel
- 2 1/2 dl helmelk
- 2 ts vaniljesukker
- melis, til servering
Forvarm ovnen til 180 C og smør en ildfast form (ca 1 1/2 liter). Sett en langpanne inn i ovnen på midterste rille og fyll den halvveis opp med vann.
Ha smør i en food processor sammen med sukker og finrevet skall fra 1 sitron. Kjør food processoren til blandingen blir lys og luftig.
Tøm i sitronsaft mens maskinen fortsatt går, det samme gjør du med eggeplommene og hvetemelet. Stopp maskinen en gang underveis og skrap sidene med en slikkepott, slik at alt blir godt blandet.
Tilsett melk og vanilje, kjør maskinen litt til.
Pisk eggehvitene i en helt ren bolle, de skal bli faste, men ikke stivpisk dem helt. Tøm innholdet fra food processoren over i bollen med de piskede eggehvitene og vend det sammen med en slikkepott. Prøv å behold så mye som mulig av luften i eggehvitene.
Tøm røren over i den smurte formen, jeg bruker en gammeldags emaljert form her. Sett formen inn i ovnen, oppi vannbadet. Stek sitrondesserten i ca. 35-40 minutter, da ser den tørr ut på overflaten, mens den har en deilig lemon curd-aktig saus helt i bunnen.
Servér gjerne med litt kremfløte eller is og ev. noen ferske bær. Enjoy!

Serveres denne kald eller varm?
Hei Birgitte! Server den gjerne rett fra ovnen, men den er også god etter at den har blitt kald. Smak og behag, rett og slett. 🙂 Personlig liker jeg denne best når den er litt avkjølt, men fortsatt litt varm/lunken.
-Maria
Denne ble helt nydelig! Jeg hadde ikke helmelk og brukte mandelmelk, det gikk kjempebra. Jeg var litt bekymret fot konsistensen før den gikk i ovnen, følte den var veldig rennende, men OH – resultatet ble så bra!
Hei Torunn! Så utrolig hyggelig å høre at du likte denne – og flott at det funket også med mandelmelk. 🙂
Maria
Kan denne lages glutenfri og? Med potetmel ?
Hei Gro,
Jeg har ikke prøvd å lage den glutenfri, men ser ingen spesiell grunn til at det ikke skulle fungere. 🙂
Hilsen Maria
Hvor er lemon sausen
Hei Karen-sofie,
Sitronsausen lager seg selv under stekingen, og kommer fram når man skjærer i desserten etterpå. 🙂
Hilsen Maria
Kan man doble denne og ha alt i en større form?
Hei Inger! Jeg har ikke prøvd å lage dobbelt porsjon, men ser ingen grunn til at det ikke skulle fungere. Bare beregn noen minutter ekstra i ovnen. 🙂
Hilsen Maria
Tenker du da dobbelt tid , eller?
Hei Nina, nei det trenger man ikke. Bare ekstra 5-10 minutter.
Maria