Fantastisk god risotto med rødbeter, crème fraîche og persille

Rødbeterisotto_1

Denne risottoen er bare helt nydelig på smak, og fargen kan kvikke opp ethvert vinterblekt middagsbord. Rødbeter er en så undervurdert grønnsak, noe som er så rart siden den ikke bare er smaksrik, billig og allsidig, men også mager og kalorifattig selv om den er rik på både fiber, kalsium og jern. Nyt denne risottoen som tilbehør til for eksempel kylling eller fisk, eller nyt den som den er. Hvis du synes det er tungvindt å så ved gryta og røre hele tiden kan du lage ovnsbakt risotto, bruk da en støpejernsgryte eller annen gryte som tåler å stå i ovnen, sett på lokk etter att du har helt i all kraften i steg 3, og sett den i en ovn på 180 C i ca 15 minutter.

Sett farge på middagen! 🙂

Du trenger:

(Nok til 2 personer, eller 4 som forrett)

 • ca 200 g fersk rødbete (ca 1 stor eller 2 små)
 • litt olivenolje
 • 1 sjalottløk eller 1/2 rødløk eller vanlig løk, finhakket
 • 1/2 – 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 150 g risotto-ris (f.eks. arborio)
 • 1/2 – 1 dl tørr hvitvin eller Vermouth (kan utelates)
 • ca 3 1/2 – 4 dl kylling- eller grønnsakskraft
 • en håndfull revet parmesan
 • crème fraîche (eller rømme), til servering
 • evt. litt hakket bladpersille, gressløk eller dill, til servering
 1. Pakk rødbeten(e) inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen på 180 C til de(n) er mør(e). Tiden kommer an på størrelsen, men alt fra 1-2 timer. Stikk en knivspiss eller en kakepinne inn i midten, hvis den kommer seg lett gjennom er den ferdig. Avkjøl. (Dette kan gjøres opp til noen dager i forveien, oppbevares i kjøleskapet fram til du skal bruke dem.)
 2. Varm litt olivenolje i en kjele  og ha i hakket løk og hvitløk. Stek på middels/lav varme til den er myknet, ca 5-10 minutter. Rør inn risen og hell i hvitvin eller Vermouth, la dette småkoke under omrøring til vinen har kokt inn, dette tar 4-5 minutter på middels varme.
 3. Ha klar kraften, den bør være varm når den tilsettes. Ha i en stor øse med varm kraft og rør jevnlig til den har kokt inn. Da kan du tilsette en øse til, rør og la det småkoke til den også er kokt inn. Gjenta med øse etter øse til risen er kokt etter din smak, jeg synes den er best når den er nesten gjennomkokt, men fortsatt har litt tyggemotstand
 4. Skrell rødbeten(e) og mos ca to tredeler i en blender eller food processor, eller bruk en stavmixer. Den resterende tredjedelen skjæres i små terninger. Rør både mos og terninger inn i risottoen.
 5. Rør også inn en god håndfull revet parmesan og justér evt. risottoen med mer kraft om du foretrekker den litt «løs». Servér på tallerkener eller i skåler med en klatt crème fraîche og litt hakket bladpersille, gressløk eller dill, og evt. et ekstra dryss med nyrevet parmesan.
Rødbeterisotto_2

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *