Tekaker

Teackaes_insta

Disse hjemmelagede og tradisjonelt engelske tekakene er milemis unna de tørre og nokså smakløse man får kjøpt i en plastpose på dagligvarebutikken. De smaker helt himmelsk rett fra brødristeren, helst med et godt lag smør som da halvsmelter og gjør den saftig og smakfull. Gi meg en kanne te, og jeg trenger ikke noe mer… Perfekt å lage sammen med ungene en søndag ettermiddag, og blir det noen til overs – legg dem i fryseren og du er minutter unna litt «instant comfort» på en kald og/eller kjip dag.

Du trenger:

  • 250 g hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ss brunt eller vanlig sukker
  • 1/4 ts nyrevet muskatnøtt (kan utelates)
  • 50 g rosiner (kan utelates)
  • 50 g smeltet smør
  • 150 ml melk + ekstra til pensling

Ha mel, salt, gjær, sukker og nyrevet muskatnøtt i en mikserbolle. Rør inn rosiner.

Ha smør og melk i en liten kasserolle og varm det opp til blandingen er lunken/fingervarm, altså ca 37-38 grader.

Tøm melken over i mikserbollen og rør alt sammen til deigen kommer sammen. Elt i en kjøkkenmaskin med eltekrok eller for hånd i ca 5 minutter.

Ha deigen tilbake oppi bollen, dekk til med plastfolie og sett til heving i ca 1 time, eller til deigen er blitt dobbelt så stor.

Ha deigen ut på et lett melet arbeidsbord og del den i 6-8 like store emner. Form dem til boller og sett dem på et stekebrett med bakepapir. Klem dem litt ned med håndflaten, dekk brettet med et klede og etterhev i ca 40 minutter.

Forvarm ovnen til 200˚C.

Pensle tekakene med litt melk og stek dem i ca 15 minutter, de skal få en gyllenbrun farge. Avkjøles på rist.

Tradisjonelt skal disse deles i to og en tur innom brødristeren. I «gamle dager» satt man foran flammene i peisen og «ristet» slike tekaker, de ble da først spiddet fast på en slags stor gaffel med langt håndtak. En slik «toasting fork» er ikke akkurat allemannseie her i landet, men poenget mitt er at disse ikke trenger å være nystekte rett fra ovnen for å være gode, del dem i to og frys dem gjerne ned, da er der bare å ta dem rett fra fryseren og inn i brødristeren. Instant comfort! Husk rikelig med smør, og selvsagt en kopp te.

Følg gjerne Marias Salt & Søtt på facebook og Instagram. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *