Couronne med tranebær og honning

«Couronne» er fransk tradisjonsbakst ved juletider og betyr egentlig bare «krone» – navnet har den fått etter formen sin. Couronne er et smakfullt og søtt brød fylt med nøtter og tørket frukt, og den smaker helt nydelig, kanskje spesielt akkurat nå i førjulstiden…og spesielt sammen med litt varm gløgg.

Du trenger:
 
Fyllet:
  • 50 g rosiner
  • 50 g tørkede tranebær
  • 1,5 dl svart te (eller brandy)
  • 80 g smør
  • 75 g sukker
  • 1 egg
  • 2 ts vaniljepasta eller frøene fra 1 vaniljestang
  • finrevet skall fra 1 klementin
  • 75 g mandler, hakket
Deigen:
  • 300 g hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1 pose tørrgjær
  • 50 g smør
  • 1 1/2 dl melk
  • 1 egg
Til pynt:
honning (den rennende typen) eller aprikossyltetøy
mandelflak
Begynn med å bløtlegge rosiner og tranebær. Ha dem i en liten bolle og hell over te (eller brandy), la dette stå i minst 30 minutter.
Deigen:
Ha melet i en mikserbolle sammen med salt og tørgjær.
Varm melk og smør i microovnen til det blir fingervarmt, det tar bare noen få sekunder.
Ha melk, smør og egg oppi mikserbollen sammen med melet, og begynn å elte. Deigen bør eltes i minst 8 minutter i kjøkkenmaskin, eller 10-12 minutter for hånd. Legg deigen tilbake i mikserbollen, dekk bollen med plast og sett den til heving på et lunt sted, ca 1 time.
I mellomtiden kan du lage fyllet. Ha smør og sukker i en bolle og visp dette til det er lyst og kremete. Tilsett egget og visp litt til. Tilsett vanilje, finrevet klementinskall og nøtter. Klem væsken ut av rosiner og tranebær og ha dem også opp. Rør dette sammen til alt er godt blandet.
Når deigen er ferdig hevet kjevles den ut til en stor rektangulær leiv. Smør fyllet utover leiven til det er godt fordelt over det hele. Rull sammen deigen fra den lengste siden, så stramt du kan.
Nå har du en lang pølse. Skjær pølsen i to på langs. Her må du være litt forsiktig slik at ikke fyllet tyter ut, og du trenger en veldig skarp kniv. Når det er gjort tvinner du de to halve delene sammen slik at de ligner på et tykt tau. Samle sammen endene slik at du får en ring, og legg den på et bakepapirkledd stekebrett. Hvis det har falt ut litt fyll så samle det sammen og putt det inn igjen her og der.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over brettet og la «kronen» etterheve en halvtimes tid.
Stekes så på 190 C i ca 30 minutter. Hvis den ser faretruende mørk ut før den er ferdig stekt så dekk den med et ark bakepapir den siste tiden i ovnen.
La den avkjøles på en rist. Ringle over litt honning (eller pensle med aprikossyltetøy), og dryss over mandelflak.
Serveres med kaffe, te, eller gløgg. Og godt selskap.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *