Hjemmelaget vaniljesaus

Custard
Hjemmelaget vaniljesaus er milevis unna den butikkjøpte både når det gjelder både smak og konsistens, så hvis du vil løfte desserten din så ta deg bryet med å lage vaniljesausen selv. Det krever litt tid og litt tålmodighet, men det er slett ikke vanskelig. 🙂

Du trenger:
(gir ca 1 liter)
2 dl kremfløte
7 dl helmelk eller evt. lettmelk
4 eggeplommer
frøene fra 1 vaniljestang, eller 1 ss vaniljepaste eller 1 ss vaniljeekstrakt
175 g sukker
1-3 ss maisenna (3 ss for en nokså tykk vaniljesaus, 1 ss for en tynnere)
Ha fløte og melk over i en tykkbunnet kjele. Varm dette opp på middels varme til det er veldig varmt, men det skal ikke koke. (Jeg tester dette ved å stikke (en ren!) lillefinger oppi kjelen, hvis jeg klarer å holde den der i flere sekunder er det ikke varmt nok enda).
Ha eggeplommer, vanilje, sukker og maisenna i en bolle. Visp med en elektrisk håndmikser til dette er lyst og luftig, ca 5-6 minutter,
Hell den varme melkeblandingen gradvis oppi bollen sammen med de vispede eggene mens du mikser hele tiden. Grunnen til at dette må gjøres litt etter litt er at eggeplommene må tilvenne seg varmen gradvis, heller man i alt med én gang kan blandingen skille seg og du får en grumsete vaniljesaus.
Når alt er tilsatt og godt blandet helles alt tilbake til kjelen igjen, kjelen må vaskes eller tørkes godt av først. Sett kjelen på middels varme og rør kontinuerlig i blandingen til den begynner å tykne. Det er veldig viktig at man ikke bruker for høy varme her, da kan vaniljesausen skille seg. Jeg er en utålmodig sjel og er ofte fristet til å skru opp varmen for at det skal gå fortere… ikke lurt.
Varm opp under omrøring helt til vaniljesausen er så tykk som du vil ha den. Brukte du 3 ss maisenna kan man få den nokså tykk, og den passer utmerket som tilbehør til f.eks paier og fruktkaker. Brukte du bare 1 ss maisenna blir den tynnere, og selv om den passer til kake og paier da også så kan den nå i tillegg brukes til eggnog, eggelikør og andre «vinterdrinker». (Jeg skal legge ut et par oppskrifter på dette veldig snart.) Hvis du har en ismaskin kan du helle den ferdige og avkjølte sausen oppi og du ender opp med en fyldig og helt herlig vaniljeiskrem… En god vaniljesaus har uendelig mange muligheter!
Ha en fortsatt fin førjulstid. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *