Acquacotta – toscansk grønnsakssuppe med brød og posjert egg

Italiensk mat er så mye mer en pasta og pizza, og mine favoritter fra Italia er ofte de rettene som går under kategorien «bondekost». Dette er et eksempel på en sånn rett, enkel og billig, men likevel mettende og smakfull. Det høres kanskje rart ut å ha brødbiter i en suppe, men toscanerne tilsetter ofte daggammelt brød der nordmenn har tilsatt poteter i alle år, for å gjøre maten drygere, billigere og mer mettende. (Tenk lapskaus, gryter, supper, osv.)
Håper du vil prøve deg på denne, enten til lunch, middag eller som kveldmat. Hvis du vil tilsette kjøtt smaker det godt med litt stekt bacon rørt inn helt på slutten.

Du trenger:
(4 porsjoner, eller 6 som forrett)
olivenolje
1 liten rødløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 selleristenger, hakket
2 gulrøtter, hakket
1-2 ts timianblader (eller bruk 1 ts tørket timian)
40 g tørket steinsopp
4 tomater, frø/innmat fjernet, deretter hakket
8 dl vann eller grønnsakskraft
3 skiver brød, helst et par dager gammelt
4 egg
fersk bladpersille, basilikum og/eller timian, til pynt
Varm opp litt olivenolje i en kasserolle/kjele og ha i rødløk, hvitløk, selleri, gulrot og timian. Stek dette på lav/middels varme til grønnsakene har blitt myke, dette tar ca 10-15 minutter,
I mellomtiden har du tørket steinsopp i en liten skål, tøm over kokende vann til alt er dekket. La dette stå i 10-15 minutter.
Grovhakk den bløtlagte steinsoppen og tilsett den i kjelen, tøm også oppi det meste av vannet de lå i (ikke grumset som blir liggende igjen i bunnen av skålen).
La dette koke ca 5 minutter, så tilsettes tomatbitene. La dette putre noen minutter før du tømmer i vann eller grønnsakskraft. Kok opp og la det hele putre mens du posjerer eggene. (Hvis du synes at posjering av egg er vanskelig så kan du like gjerne steke dem.)
Rist brødskivene i brødristeren og riv dem opp i mindre biter. Fordel bitene mellom 4 suppeskåler.
Smak til suppen med salt og pepper, og øs den over i suppeskålene oppå brødbitene. Legg et egg på toppen av hver porsjon og dryss over litt timian eller hakket bladpersille/basilikum.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *