Rødvinsbrød med valnøtter (eller Pain vigneron)

Har du lyst til å prøve deg på litt annerledes gjærbakst? Etter å ha sett i boken «Nybakt til alle måltider» (av Torunn Nordbø, Versal forlag: 2009) ble jeg minnet på om dette vakre og smakfulle bakverket. Pain vigneron (eller Pain au vin et aux noix = brød med vin og nøtter) er navnet på dette franske brødet laget med rødvin i stedet for vann eller melk; det får en vakker lys burgunderfarge og smaker kjempegodt til ost. Det er kanskje ikke nå du spretter en Barolo, men har du litt rester igjen i flaskene fra kvelden før, eller en skvett igjen i treliter’n, så kan det brukes her.. 😉


Du trenger:
(ca 15 rundstykker)
4 dl rødvin
150 g valnøtter

1,5 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær
100 g fin sammalt rug
550-650 g hvetemel
2 ts salt

Ha valnøtter i en bolle, hell over rødvinen og dekk til bollen med plastfolie. La dette stå i noen timer, eller helst natten over.

Ha gjær og lunkent vann i en bakebolle, rør lett til gjæren er løst opp. 
Sil nøtter og rødvin slik at du får nøtter og vin hver for deg. 
Tilsett rødvin, fin sammalt rug, det meste av hvetemelet og salt og elt deigen godt for hånd eller i en kjøkkenmaskin, minst 7-8 minutter. Se an om du trenger alt hvetemelet. 
Ha i nøttene mot slutten av eltetiden.
Dekk til bakebollen med plast og sett deigen til heving i minst 1 1/2-2 timer.
Forvarm ovnen til 200 C.
Ta deigen ut på et melet bakebord og trill ut ca 15 rundstykker. 
Sett dem på et stekebrett eller i en smurt paiform slik jeg gjorde her.
Dekk brødene med et klede og la dem heve i ytterligere 45 minutter.
Stekes i midten av ovnen i ca 20-25 minutter til de har fått en fin rødbrun skorpe og høres «hule» ut når du tapper lett på undersiden med fingeren.
Avjøles på rist.
Nytes med deilige oster og marmelader…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *