Malteser-kake

Denne herligheten har vært min favoritt-sjokoladekake siden Nigella Lawsons bok Feast kom ut i 2004 – luftig, men saftig bunn og en fløyelsmyk glasur. Oppskriften i Nigellas bok er til en 20 cm kakeform og har kun én ring med Maltesers rundt kanten, men denne kaken laget jeg til min nieses konfirmasjon, så den måtte jo følgelig pimpes opp en smule… Jeg laget dobbel dose i en større form og holdt ikke tilbake med Malteserkulene, som dere kanskje ser…
Maltpulver er ikke alltid så lett å få tak i her i Norge, men oppskriften fungerer fint selv om du utelater dette.

Du trenger:
(til en stor kake)
  • 300 g lyst brunt sukker
  • 200 g vanlig sukker
  • 6 egg
  • 3,5 dl melk
  • 30 g smør
  • 4 ss maltpulver, f.eks Horlicks eller Ovaltine
  • 350 g hvetemel
  • 50 g kakaopulver
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts natron
Glasur og pynt:
  • 500 g melis
  • 1 ss kakaopulver
  • 75 g maltpulver
  • 250 g smør, romtemperert
  • 4 ss kokende vann
  • ca 300 g Maltesers (eller bruk mindre om du vil)
Slik gjør du:
Smør to springformer på ca 24-25 cm og legg bakepapir i bunnen.
Sett ovnen på 170 C.
Ha eggene og sukkeret (både brunt og vanlig) i en mikserbolle og visp dette til det er lyst og luftig.
Ha melk, smør og evt. maltpulver i en kasserolle og varm dette opp til smøret er smeltet, men melken skal ikke koke.
Tøm melkeblandingen over i mikserbollen og visp det godt sammen.
Sikt hvetemel, kakaopulver, bakepulver og natron over mikserbollen og rør dette inn med en slikkepott.
Fordel røren mellom de to formene og stek i midten av ovnen i ca. 25-30 minutter. Sjekk med en kakepinne el.l. før du tar dem ut av ovnen. Avkjøles i minst 10 minutter i formene før du tar dem ut.
Lag glasuren. Her er det to muligheter: enten har du alt det tørre (melis, kakao, maltpulver) i en food processor og kjører den til alle små klumper er borte, ha deretter i mykt smør og kokende vann og kjør til du har en glatt glasur.
Eller: ha smør i en mikserbolle og mix til dette er helt silkemykt, sikt inn melis, kakaopulver og maltpulver og mix litt før du tilsetter kokende vann.
Jeg delte begge bunnene i to horisontalt her for å få fire lag tilsammen.
Legg en bunn på en kakefat og bre utover et tynt lag glasur (grunnen til at jeg tar en tynt lag er at fire tykke lag med glasur kan bli litt voldsomt, selv for meg). Gjenta med resten av bunnene, og bruk resten av glasuren til å dekke toppen og sidene av kaken.
Pynt med Maltesers som du vil, jeg tok her en rand helt nederst på kaken i tillegg til å dekke toppen helt. Pyntet med en liten rispapir-rose i midten og drysset over litt spiselig glitter, men dette er jo selvsagt ikke nødvendig.
Dette er en stoor kake, men oppskriften kan enkelt halveres og stekes i mindre former.
Enjoy!
(Oppskriften har utgangspunkt i Nigella Lawsons bok Feast, Chattoo & Windus: 2004.)

Write a comment

Your email address will not be published.