Du trenger:
350 g helkorn rug
7 dl vann
1 pakke tørrgjær
4 dl fingervarmt vann
1 ss honning
100 g knuste linfrø
200 g solsikkekjerner
100 g gresskarkjerner
100 g havregryn
1 ts salt
400 g sammalt, grovt hvetemel
300 g siktet hvetemel
evt. 100-150 g tørkede aprikoser i små biter (valgfritt)
Ha helkorn rug i en kasserolle og hell over vannet. Rør rundt, kok opp og la det småputre på lav varme i ca 40 minutter. Avkjøl.
Rør tørrgjær ut i det lunkne vannet sammen med honning og la det stå noen minutter.
Ha de kokte, avkjølte rugkornene over i en stor bolle, evt. en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn, salt og grovt hvetemel og bland dette sammen.
Hell i gjærvannet og la eltekroken jobbe i et par minutter før du har i det siste melet. Elt godt i ca 10 minutter. Dersom du bruker tørkede aprikoser tilsettes de helt most slutten av eltetiden.
Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heves i ca 1 time.
Når hevetiden er slutt lager du enten 3-4 brød av den, eller ca 30-35 rundstykker.
Brød stekes nederst i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter, rundstykker stekes også på 200 grader, men midt i ovnen i ca 20-25 minutter.
Avkjøles på rist. Kan fryses.
Nytes med f.eks ost og syltetøy, eller med litt smør på som tilbehør til suppe eller salat.
Da har vi bakt rundstykker i dag, og de var kjempegode! Takk for en flott oppskrift!
Så bra!! Takk for det, Kjellfrid 😀
Maria
Kan man erstatte helkorn rug med sammalt rugmel, eller må mengden mel da justeres?
Hei, sammalt rugmel vil trekke til seg mer væske enn det bløtlagte hele rugkorn gjør, så mengden må nok da nedjusteres en del. Prøv deg fram 🙂
Maria