Panettone muffins

Panettone er italienernes «julekake», altså en slags bolledeig som inneholder tørket frukt og sitrusskall. Den inneholder også endel smør og egg som gir en gylden gulfarge og en fyldig og luksuriøs smak, og er som oftest formet som en stor og høy kake som man skjærer skiver fra gjennom juledagene.
Den norske storfamilien er kanskje litt mindre enn den italienske, så da kan løsningen være å lage flere mindre panettone istedet for en stor; da kan de også fryses og nytes ferske når som helst.
Du trenger:
(14 stk)
500 g hvetemel (+ litt mer)
1 pose tørrgjær
1 ts salt
1 ts vaniljepasta («vanilla bean paste», evt. bruk 1 ss vaniljesukker)
100 g sukker
2 dl lunken melk
4 egg
3 eggeplommer
150 g smør, mykt/romtemperert
100 g rosiner
finrevet skall fra 1 appelsin eller 2 klementiner
finrevet skall fra 1 sitron
100 g sukat (kandisert og tørket skall av sitrusfrukter som appelsin, sitron og lime)
50 g mandelflak

1. Ha mel, gjær, salt, vanilje og sukker i en stor bolle, fortrinnsvis en bolle som tilhører en kjøkkenmaskin. Bruk maskinens eltekrok og gradvis tilsett melken og 3 av eggene. Elt i maskinen i 7-8 minutter, eller for hånd i 10-12 minutter. Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve i en drøy time, eller til den er blitt dobbelt så stor.

2. Slå ned deigen og ha i de tre eggeplommene, la eltekroken gjøre jobben om du har mulighet til det.. (Eggehvitene kan du ha over i en liten, ren plastpose og legge i fryseren til senere bakst av f.eks pavlova, marengs/pikekyss, franske makroner, osv.)  Når eggeplommene er inkorporert i deigen tilsettes det myke smøret, fortsett eltingen i 8-10 minutter til deigen ligner en deig igjen. Helt mot slutten tilsettes revet sitrusskall, rosiner og sukat.
Dekk til bollen igjen og sett den et lunt sted til annengangsheving, ca 1 time. (Evt. dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet over natten.)

3. Sett ovnen på 200 C.
Elt deigen lett med hendene, kanskje trenger du litt mer mel her, og gjør klar 14 muffinsformer. Del deigen i 14 like store emner og trill runde boller, ha en i hver form og sett dem på et stekebrett.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over og la dem heves igjen i ca 15-20 minutter.
Pensle overflatene med det siste egget (som du har i en kopp og rører litt sammen med en gaffel) og dryss over mandelflak.

4. Stek midt i ovnen i ca 15-20 minutter til de blir «fluffy» og gyllenbrune.
Avkjøl, eller servér mens de fortsatt er litt varme.
Passer perfekt til gløgg!
Tips:
-Hevingsrunde nummer to kan du godt gjøre i kjøleskapet over natten. Bare ta bollen ut av kjøleskapet om morgenen, la den stå 20 minutter i romtemperatur og fortsett oppskriften fra punkt 3.

-Disse tåler også fint et opphold i fryseren. Tin og varm dem deretter i ovnen noen minutter og de blir som nye 🙂

(Inspirasjon: Jamie magazine, issue 43.)
 
 
 
 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *