Eplepai à la Bestemor Duck

Jeg kommer alltid til å forbinde slike eplepaier med stakkars Bestemor Duck, hun som alltid satte paiene sine til avkjøling i vinduskarmen, og grådige Guffen som alltid rappet dem derfra…
Det aller beste med denne oppskriften (bortsett fra sluttresultatet – som smaker himmelsk) er at man trenger maaange epler, det er ikke som en eplekake hvor man putter inn en eplebit her og der. Nei, dette er Eplepaien med stor «E».
Du trenger:
(nok til 6-8 rikelige porsjoner)

Deigen:
225 g smør, mykt/romtemperert
50 g sukker
2 egg
350 g hvetemel

ca 1,3 kilo epler (råvekt)
150 g sukker
1/2 ts kanel
3 ss hvetemel
+ evt. vaniljeis, vaniljesaus eller -krem, til servering
Lag paideigen først:
Ha smør og sukker i en bolle, rør med en tresleiv el.l. til dette er godt blandet. Ha i 1 egg og 1 eggeplomme (spar hviten til pensling senere), rør eggene inn. Nå ligner det litt på eggerøre.. Ha i halvparten av hvetemelet, bland det inn før du blander inn resten. Samle sammen deigen i en klump, pakk den inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i en halvtime. (Deigen kan lages dagen i forveien om du vil.)

Rør sammen 150 g sukker, 1/2 ts kanel og 3 ss hvetemel i en stor bolle.
Skrell epler og skjær bort kjerner. Del opp eplene i ca 1/2 cm tykke skiver og legg dem i bollen sammen med sukker/kanel/mel-blandingen. Bland forsiktig.

Smør en paiform, ca 22 cm i diameter og helst minimum 4 cm høy.
Sett ovnen på 180 C.
Kjevle ut ca 2/3 av deigen til den er ganske tynn, omtrent på tykkelse med en tier. (Den enkleste måten å gjøre dette på er å legge deigen mellom to store biter plastfolie, da klistrer den seg ikke fast i bordet.) Bre den kjevlede deigen utover paiformen slik at hele innsiden er dekket, og det er litt til overs som henger over kantene.
Fyll paiskallet med epleblandingen, og skulle du tilfeldigvis ha en «pie bird» så sett den i midten av formen, men det fungerer like bra å skjære et hull i toppen etterpå.
Skjær av overflødig deig på kantene og pensle kantene med vann.
Kjevle ut resten av deigen og legg den på som et «lokk», skjær av overflødig deig og klyp sammen kantene slik at de blir forseglet.
Pensle med eggehviten du fikk til overs, dekorér gjerne med blader el.l. du skjærer ut av deigrestene.
Skjær noen hull i pailokket, dette fordi den varme dampen inni skal komme seg ut under stekingen.
Stekes i midten av ovnen i ca 45 minutter, skru gjerne over til varmluft de siste minuttene for å få et sprøere «lokk». (Ser toppen for mørk ut underveis, legg et ark bakepapir over resten av steketiden.)

La paien avkjøle seg litt før servering, eplefyllet er kjempevarmt når den kommer rett ut av ovnen.
Servér med vaniljesaus, is eller krem.

2 kommentarer

  1. Kjempefin oppskrift!

  2. Takk for det, Christine! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *