Epledessert med cornflakes

(Scroll for English.)

Siden vi flyttet i vinter så er denne høsten min første høst med egne epletrær, og det nyter jeg til fulle! Jeg har alltid syntes at det er så trist å se på alle de hager hvor eplene ligger strødd på bakken, og hvor lite eller ingenting blir tatt vare på før de råtner. Følgelig så startet et kanskje litt ambisiøst prosjekt med mine to trær…de bærer enorme mengder frukt, jeg må nok kjøpe et par ekstra frysere om jeg skulle klare å ta vare på alt. Men jeg er godt i gang, jeg har nå stabler med eplemos i fryseren, og har planer om å lage både paier, kaker, chutney, m.m. I tillegg er epler godt tilbehør til f.eks svin, så kan man få litt avsetning på dem også til middagen. Oppskrifter kommer!

Du trenger:
(4 porsjoner)
2-3 store (eller 4-5 små) epler, skrellet og skåret i biter (eller bruk ferdig eplemos)
sukker etter smak, ca 2-4 ss avhengig av hvor søte eplene er
2 ss lys sirup
25 g smør
75 g cornflakes
1,5 dl kremfløte (eller bruk crème fraîche om du foretrekker det)

Ha eplebiter i en liten kasserolle sammen med sukker og en liten skvett vann. Småkok dette på middels varme til eplene er møre, ca 10-15 min. Avkjøl. (NB: hvis du har eplemos el.l. for hånden så hopper du bare over dette trinnet og bruker mosen direkte!)
Ha sirup og smør i en stekepanne, varm opp til det akkurat smelter. Ha i cornflakes, rør om med en sleiv, stekespade el.l. til alle cornflakes har fått litt «karamell» på seg. Tøm alt over på et stykke bakepapir og avkjøl.
Pisk kremfløten til den blir fin og «myk», ikke pisk for mye. (Tilsett 1 ss sukker eller melis i kremen om du vil.)
Fordel de møre eplebitene i 4 lave glass eller dessertskåler, ha deretter på et lag krem (eller crème fraîche) og topp med karamelliserte cornflakes.
Nyt høsten! 🙂

ENGLISH:
Serves 4
  • 2-3 large or 4-5 small apples, peeled, cored and diced
  • sugar, to taste
  • 2 tablespoons golden syrup
  • 25 grams butter
  • 75 grams corn flakes
  • 150 ml heavy cream (or use crème fraîche)
Put the apples into a small pan with a little sugar and a splash of water. Cook on a low/medium heat until the apples are tender, about 10-15 minutes. Cool.
Put the syrup and butter into a frying pan, place on a medium heat until just melted. Tip in the corn flakes, stir with a wooden spoon until all the corn flakes are covered in the «caramel». Tip out on to a sheet of baking parchment and leave to cool.
Whip the cream until soft peaks form. (Add a spoonful of sugar, if you like.)
Divide the apples between 4 glasses or dessert bowls, spread out a layer of cream (or use crème fraîche) and top with the caramelised corn flakes.
Serve immediately.

2 kommentarer

  1. Takk for det, Nina! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *