Lun salat med hel rug, chorizo og tomat


Av ukjent grunn klarer ikke barna her i huset å få ned poteter, dermed blir det en hel del ris og pasta på middagsbordet hos denne familien. Heldigvis finnes det flere (og sunnere) alternativer å variere med også, f.eks hele korn som kan tilberedes og brukes på samme måte som poteter/pasta/ris. Hele rug-, hvete- og byggkorn er både godt og «nyttig», og i tillegg kan man også f.eks bruke bulgur, quinoa, bokhvete og flere typer villris. Bare for å nevne noen.
I denne lune salaten brukte jeg hel rug, men du kan like gjerne bruke noen av de andre forslagene listet over. Bare husk at noen typer hele korn bør bløtlegges dagen i forveien, men det er jo ingen stor jobb å sette på vannkrana.

Du trenger:

(4 porsjoner)
200 g hel rug (eller hvete eller bygg)
200 g chorizo, i tynne skiver
1/2 stor eller 1 mindre rødløk, skåret i tynne halvmåner
250 g aspargesbønner, delt i to
400 g hvite bønner på boks, f.eks canneline eller lima (skyllet og avrent)
200 g cherrytomater, delt i to
saft av 1 sitron
salt og pepper
to store håndfuller små salatblader, f.eks ruccola, spinat, feldsalat

Kok rug- eller hvetekornene etter anvisning på pakken. (Som regel kokes de i rikelig med vann i ca 1 time. Hell av vannet som blir til overs etter kokingen.)
Varm litt olivenolje i en stor stekepanne, stek chorizoskivene til de får farge på begge sider. Skru ned varmen og ha i løk, stek videre i noen minutter til løken begynner å mykne litt.
Fortsatt på svak varme; ha i aspargesbønner, hvite bønner, cherrytomater og sitronsaft, og til slutt de kokte kornene. Bland alt sammen i stekepannen til alt er noenlunde varmt og smak til med salt og pepper.
Fordel salatblader på én stor eller flere mindre tallerkener, ha over den lune blandingen fra stekepannen og servér straks.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *