Lyst brød


Reker er en slager på sommerbordet, og når man kan servere så lettvint mat som ferdige reker så kan man jo heller legge litt mer tid i tilbehøret. I stedet for å kjøpe en loff kan jeg anbefale hjemmebakt lyst brød, og hvorfor ikke lage en fløyelsmyk aïoli i stedet for å legge majonestubene på bordet? (Jeg elsker denne aïoli-oppskriften fra Ingrids blogg Fjeldborg.)
Så er det bare å håpe på lange, varme sommerkvelder 😉

Du trenger:
2 dl vann, fingerlunkent
2 dl melk, fingerlunken
50 g smeltet smør
1/2 pose tørrgjær el. 25g fersk gjær
1 egg
1 ts bordsalt
600-800g hvetemel

Ha vann, melk og smeltet smør i en bolle som tilhører kjøkkenmaskin, rør inn/løs opp gjæren. Tilsett salt, egget og ca halvparten av hvetemelet og kjør kjøkkenmaskinen på lav hastighet til blandingen er jevn. Tilsett litt og litt mer mel til du får en fin deig, elt til deigen blir glatt og elastisk, ca 8-10 min.
Det kan være vanskelig å si på forhånd akkurat hvor mye mel du trenger, det avhenger av både temperatur, luftfuktighet, type/merke mel, osv. Det er bedre å ta litt for lite enn litt for mye, det første går an å rette opp i, men har man hatt i for mye så er det ingenting å gjøre og brødet blir fort tørt.
Dekk til bollen med plastfolie og sett den et lunt sted til deigen har hevet seg til dobbel størrelse, ca en drøy time.
Ha deigen ut på en melet kjøkkenbenk el.l. og form den til et brød. Legg det rett på et bakepapirkledd stekebrett eller i en smurt brødform. Strø over litt mel og dekk til med et rent kjøkkenhåndkle, sett et lunt sted til etterheving ca 45 min.
Stekes ved 190 grader i ca 45 minutter. Hvis brødet ser faretruende mørkt ut før steketiden er omme, dekk til med et ark bakepapir. (Når brødet er ferdig skal det høres «hult» ut hvis du kakker det lett med fingeren på undersiden.)
Avkjøles på rist.Dette smaker ikke bare godt til reker, det er også nydelig som tilbehør til supper og salater. Hvis det ikke blir spist opp samme dag kan det puttes i brødristeren til frokost neste dag – perfekt med smør og syltetøy!

Fortsatt god sommer!!

2 kommentarer

 1. Hei. Har laget retten din fra Coop kalenderen. Genial og nydelig rett som jeg ikke hadde kommet på selv. http://frasjeltilmage.blogspot.no/2013/07/grillet-makrell-med-grapefrukt.html
  Likte veldig godt marianden. Lurer på om den kan være god til å konfitere laks i??? Må prøve det!!
  Brødet dittt ser forresten veldig lekkert ut også. Ekte feriebrød. Har tidligere laget sjokoladerullekaken din!! Også kjempegod. Takk for inspirasjon.
  Hilsen Katrine.

 2. Hei Katrine! Så hyggelig at du prøvde oppskriften, og enda hyggeligere at du likte den! Enig i at marinaden nok sikkert kan brukes til flere typer fisk 🙂
  Flink du, som prøver alle oppskriftene i kalenderen, jeg skal følge med!
  Håper du får en fin sommer 🙂
  Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *