Frokostboller med vanilje, banan og havregryn

Dette er en litt annerledes bolleoppskrift; den gir luftige og litt søte boller som passer perfekt til helgefrokosten med godt syltetøy eller god ost, men de er også kjempegode i seg selv. Jeg så oppskriften først i den vakre boken Manuelas Hjemmebakst av bakedronningen Manuela, forøvrig en bok jeg anbefaler på det varmeste til dere som er spesielt glad i gjærbakst.
Min versjon under er litt forandret pga. mangel på enkelte ingredienser og litt mindre tid en stipulert, men resultatet ble uansett helt nydelig!
Du trenger:
(ca 12 boller)
50 g fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
1,5 dl melk
30 g smør
50 g sukker
2 ss vaniljesukker
1 egg
ca 380 g hvetemel
1 stor eller 2 små bananer, most
100 g havregryn
Varm melk og smør i 1-2 minutter i microen til melken er lunken og smøret er smeltet, det skal kun være fingervarmt. Hell over i en stor bolle, evt bollen til en kjøkkenmaskin. Løs opp gjæren i melkeblandingen og rør inn sukker. Tilsett deretter vaniljesukker, egg, hvetemel, banan og havregryn før dette eltes godt, ca 15 minutter. Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted, ca 1 time eller til deigen er blitt dobbelt så stor.
Ha deigen ut på en melet arbeidsbenk eller bord, kna den lett og trill ut til en «pølse». Del opp i ca 12 emner, hvis deigen er klebrig og trenger mer mel – prøv å tilsett så lite som mulig.
Trill boller av emnene og sett dem utover et brett med bakepapir, eventuelt kan du legge dem i litt større muffinsformer, som f.eks disse jeg kjøpte på Clas Ohlsson:
Sett brettet til etterheving, ca 30 minutter eller til de har est seg luftige og fine. I mellomtiden forvarmer du ovnen til 200 C.
Hvis du vil kan du pensle overflatene med litt melk eller egg og strø på litt havregryn.
Bollene stekes i ca 18-20 minutter, avkjøles på rist.
Disse bollene smaker nydelig med ost og syltetøy, men er også gode uten noe på.. 🙂
Enjoy!

3 kommentarer

  1. Takk! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *