Sacher Torte

Sachertorte kommer opprinnelig fra Wien, og skal ha blitt “oppfunnet” av Frans Sacher i 1832. Visstnok er det kun ved Hotel Sacher (eller Café Sacher og et par andre beslektede steder) at man kan få gleden av å spise orginalen, og den opprinnelige oppskriften skal være en strengt bevoktet hemmelighet, men det betyr ikke at det ikke finnes mange gode lignende oppskrifter rundt omkring.
Du trenger:
125 g smør, mykt/romtemperert
150 g mørk sjokolade, minimum 70% kakaoinnhold
125 g sukker
4 store egg, separert i plomme og hvite
125 g hvetemelFyll:
6-8 ss aprikossyltetøy

Glasur:
150 g mørk sjokolade, minimum 70% kakaoinnhold
2 ss sterk svart kaffe
2 ss lys sirup
150 g melis, siktet
evt. kakepynt

Sett ovnen på 180 C, ha bakepapir i bunnen av en 20 cm springform og smør innsidene.

Smelt sjokoladen over vannbad eller i microen (hvis du bruker micro: sjekk ofte slik at sjokoladen ikke brennes).
Ha smør og 100 g av sukkeret i en bolle og visp med en håndmixer el.l. til dette blir lyst og luftig.
Ha i eggeplommene, en om gangen, visp god mellom hvert.
Tøm oppi den smeltede sjokoladen og rør denne inn med en skje eller slikkepott.

I en helt ren bolle visper du eggehvitene til de er helt stive (ergo du kan holde bollen opp-ned uten at de renner ut), ha i resten av sukkeret (25g) og visp litt til.
Ha en klatt av eggehvitene over i sjokoladeblandingen og vend dette inn. Deretter kan du vende inn resten av eggehvitene. Hell alt over i formen, sett den i ovnen i ca 30  minutter. (Sjekk med en tannpirker el.l., det skal ikke følge med rår røre på den når du tar den ut.)
La kaken stå i formen i noen minutter, ta den så ut og avkjøl helt på en rist.

Fyllet: skjær kaken i to horisontalt, legg den ene delen på et kakefat og ha på det meste av aprikossyltetøyet. Stryk det jevnt utover. Legg på den andre kakedelen og stryk utover det som er igjen av syltetøyet.

Glasuren: grovhakk sjokoladen og ha den i en liten kjele sammen med kaffe og sirup. Varm opp forsiktig på lav varme til sjokoladen er smeltet, mix inn melisen og rør til du har en jevn glasur.
Hell glasuren over kaken, jevn til litt her og der, men jeg liker den litt mer rutikke look’en hvor man kan se at den renner ned på sidene…. Ha på kakepynt, om du skal bruke det.
La kaken stå en time eller to før servering, så glasuren får “satt seg”.

ENJOY!

2 Comments

  1. Ser deilig ut! 🙂 Takk for tipset, og ikke minst for alle de flotte bildene av det du lager:)

  2. Hyggelig at du kan finne noe du liker her! 😀
    Maria

Write a comment

Your email address will not be published.