Verdens enkleste lasagne

Lasagne er passende høstmat synes jeg, men vi spiser det sjelden her hjemme faktisk. Hovedgrunnen er vel kanskje først og fremst at ungene ikke vil ha det (!), og en annen god grunn er at det er tidkrevende å lage både kjøttsaus og hvit saus i tillegg til pastaen. Dette er en forenklet variant, og selv om jeg her utelater den hvite sausen helt og holdent så kan jeg si med kors på halsen at jeg savnet den ikke. I stedet bruker man en ganske tynn kjøtt/tomatsaus, men plusser på med skinke og tynne skiver mozzarella mellom lagene. Nam, sier jeg bare.
Du trenger:
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts tørket oregano
salt og pepper
500 g kjøttdeig
en god skvett rødvin
7,5 dl passata (eller bruk 2 bokser hermetiske tomater)
7,5 dl vann
3 kuler mozzarella (3×125 g), skåret i nokså tynne skiver
ca 500g lasagneplater (tørkede)
ca 300g kokt skinke i skiver
revet Parmesan

Sett ovnen på 200 C og smør innsiden av en lasagneform (ca 30×25 cm).
Varm opp en stor stekepanne eller kasserolle som du har lokk til, ha i litt olivenolje. Stek løk og hvitløk på middels varme i noen minutter, strø på litt salt underveis så unngår du at den brenner seg.
Ha i kjøttdeigen og bryt den opp i små «biter». Når kjøttet er brunet har du i krydder og rødvin, la det koke opp og ha i passata og vann. Når alt koker: ha på lokk, skru ned varmen og la det småkoke i 5-10 minutter.
Kjøttsausen er veldig rennende, men det er ingen grunn til panikk! Det er denne væsken som skal absorberes av pastaplatene etterpå.
Ha en øse med denne rennende sausen i bunnen av lasagneformen, bare akkurat nok til å dekke bunnen med et tynt lag, deretter legg utover et lag med lasagneplater. Det gjør ikke noe om de overlapper hverandre litt her og der. Så har du på litt kjøttsaus igjen, bare nok til å fukte platene. Deretter et lag med skinke og mozzarella. Så fortsetter du lagvis; lasagneplater – kjøttsaus – skinke – mozzarella – lasagneplater… osv. Avslutt med et lag lasagneplater og resten av sausen, og et dryss med revet Parmesanost. Dekk til formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen i ca 50-55 minutter. Ta formen ut og stikk en tynn kniv inn i midten for å sjekke om pastaplatene er gjennomkokte. Hvis de er ferdige så la formen stå utildekket i et kvarters tid slik at lasagnen «strammer» seg opp litt før du begynner å skjære i den.
Enjoy!

 

(Idéen fikk jeg fra boken Nigellissima, men både innhold og framgangsmåte er endret en god del.)

2 kommentarer

  1. Anonymous

    Hei, tenkte å teste denne – kan jeg bytte ut rødvinen i sausen med noe dersom jeg ikke har dette hjemme?

  2. Absolutt, bruk vann eller kanskje litt kraft 🙂
    Maria

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *