Bouillabaisse

Bouillabaisse er en klassisk fiskegryte fra Marseille som kombinerer sjømat med smaker som ofte forbindes med Provence: fenikkel, safran og appelsin. Dette er en forenklet versjon siden oppskriften oppgir ferdig fiskekraft og fileter, men da går det mye raskere å lage i tillegg til at man slipper å være redd for å finne fiskebein i gryta. Vi spiste bouillabaisse med en god baguette til, men hvis du vil kjøre hele løpet ut kan du også servere rouille til (franskmennenes aïoli). 
Jeg må også legge til at siden retten kan lages på forhånd så er den perfekt når du skal ha gjester; bare ha i sjømaten 5 minutter før dere skal spise.A classic fish stew from Marseille which combines seafood with the flavours of Provence; fennel, saffron and orange. This is a simplified version, the recipe uses ready made fish stock and fish fillets to make it less time consuming to make, and to avoid the «fish bone in the throat situation». We had the bouillabaisse with a nice, crusty baguette, but if you want to go all the way you should serve rouille (the French aïoli) alongside as well.
I also need to add that this is perfect for entertaining as it can be made in advance; just throw in the seafood 5 minutes before you want to eat.
Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
olivenolje
1 løk, finhakket
3-4 hvitløksfedd, presset
2 ss tomatpuré
2 stjerneanis og/eller 1 ts fenikkelfrø
2 laurbærblader
ca 2 ts frisk timian (uten stilker), eller 1 ts tørket
finrevet skall av 1/2 appelsin
en klype chillipulver eller chilliflak
1/2 ts safrantråder (fåes i de fleste innvandrerforretninger)
1 selleristang, i tynne skiver
1 fenikkel, i tynne skiver
3 store tomater, grovhakket
2 dl tørr hvitvin eller rosé
1 liter fiskekraft
saften av 1 appelsin
400 g fiskefilet (laks, sei, torsk.. hva du måtte ønske), i munnfullstore biter
400 g blåskjell, vasket
400 g reker, pillede
1-2 vårløk, i tynne skiver

Lag selve suppen først:
Ha en skvett olivenolje i en stor stekepanne med høye kanter eller en kasserolle. Ha i løk, hvitløk, tomatpuré, stjerneanis/fenikkelfrø, laurbærblader, timian, appelsinskall, chilli, safran, selleri, fenikkel og tomater. Stek på lav/middels varme til løken er myk, tilsett så vin og la denne koke til halvparten er kokt bort. Tøm over fiskekraften og appelsinsaft og kok opp. La dette småkoke i 10 minutter.
Nå er selve suppen klar, nå kan du enten ha i fisk, skjell og reker og kok i 5 minutter til, eller avkjøle den til senere bruk. Da er det bare å koke opp 5 minutter før dere skal spise, og ha i sjømaten når den koker. Dryss over vårløk rett før servering, og sett gjerne fram litt godt brød. 
You’ll need:

(approx. 4 servings)
olive oil
1 onion, finely chopped
3-4 cloves of garlic, crushed
2 tbsp tomato paste
2 star anise and/or 1 tsp fennel seeds
2 bay leaves
about 2 tsp thyme (leaves picked), or 1 tsp dried
finely grated zest from 1/2 orange
pinch chilli powder or chilli flakes
1/2 tsp saffron threads
1 stick of celery, finely sliced
1 fennel, finely sliced
3 large tomatoes, roughly chopped
200 ml dry white (or rosé) wine
1 litre fish stock
juice of 1 orange
400 g fish fillets of your choice (salmon, coalfish, cod..), cut into bite-sized pieces
400 g mussels, cleaned
400 g prawns, no shells
1-2 spring onions, finely sliced

First, make the soup base: 
Heat some olive oil in a large pan and add the onion, garlic, tomato paste, star anise/fennel seeds, bay leaves, thyme, orange zest, chilli, saffron, celery, fennel and tomatoes. Cook on a low/medium heat until the onion is soft. Add the wine and reduce by half, then pour in the fish stock and orange juice and bring to the boil. Simmer for 10 minutes.
The soup base is done now, add the seafood and cook for another 5 minutes, or leave to cool for later use. When you’re ready to eat just bring to the boil, add the seafood and cook for 5 mins. To serve, sprinkle over the spring onion and put some good, crusty bread on the table. 

(Inspiration: The Little Paris Kitchen, Rachel Khoo 2012.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *