Småbrød med Nigellafrø

Disse små brødene er perfekt tilbehør til salater, supper og gryter, og til buffetbordet. De er litt som pitabrød, men saftigere og mykere. Bryt av biter og dypp i f.eks humous eller tatziki, eller bare en liten skål med skikkelig god olivenolje, så er de et lite måltid i seg selv. Nam.

These little breads are perfect with salads, soups, stews and curries, or for the buffet table. They’re a bit like a pitta breads, but doughier and softer – tear off chunks for dipping into any kind of dip such as humous or tatziki, or just a little bowl of nice olive oil.
Du trenger:
6 dl lunkent vann
1 pose tørrgjær (ca 14 g)
1 1/2 ts salt
4 ss yoghurt naturell
4 ss olivenolje
ca 900g-1 kg hvetemel
Til glaseringen:
1 egg
1 ts vann
1 ts yoghurt naturell
Nigellafrø (fåes i innvandrerforretninger under navnet Kalonji/Black onion seed, eller bruk svarte sesamfrø)

Ha vann, gjær og salt i en stor bolle og rør til gjæren har løst seg opp. Rør inn yoghurt og olivenolje, tilsett deretter hvetemelet (men ikke alt om gangen, det er ikke sikkert du trenger alt) til deigen kommer sammen. Kna (eller bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok) i minst 5 minutter, deigen skal være smidig og elastisk. Dekk til bollen med litt plastfolie og sett til heving i ca en time, eller til deigen er blitt dobbelt så stor. Sett ovnen på 220 C.
«Slå» luften ut av deigen og del den opp i 12 ca like store biter. Form disse til en eggelignende form og kjevle dem ut slik at du får en flat, ganske lang oval leiv. Legg dem så på bakepapirkledde stekebrett (du trenger nok 3), legg rene kjøkkenhåndklær over og la dem etterheve i ca 15 minutter til de puffer seg opp litt igjen.
(forts. under)


You’ll need:
600 ml tepid water
2 sachets (approx 14 grams) dried yeast
1 1/2 tsp salt
4 tbsp natural yoghurt
4 tbsp olive oil
approx. 900g-1 kg plain flour
For the glaze:
1 egg
1 tsp water
1 tsp natural yoghurt
Nigella seeds (Kalonji/Black onion seeds)

Pour the water into a large bowl, add the yeast and salt, stir until the yeast has dissolved. Stir in the yoghurt and olive oil, then add the flour (not all at once, you may not need it all) until the dough is firm, but still soft. Knead (or use a mixer and dough hook) for at least 5 minutes, you want a smooth and elastic dough. Cover the bowl with cling film and leave to rise until doubled in size, about an hour. Preheat the oven to 220 C.
Punch the dough down, then divide into 12 more or less equally sized pieces. Form each of these into an egg-shape and roll them out to make a flat, elongated oval. Place on baking sheets lined with baking paper (you’ll probably need 3), cover with tea towels and leave to prove for about 15 minutes, until puffy.
(cont. below)
Til glaseringen: rør sammen egg, vann og yoghurt med en gaffel. Bruk så en pensel og pensle dette over brødene, og dryss over litt nigellafrø. Sett i ovnen i 8-10 minutter, brødene skal bli lyst gyldne og se luftige ut.
Flyttes over på rist og dekk til med et rent kjøkkenhåndkle slik at brødene ikke tørker ut og blir tørre og harde.

For the glaze: beat the egg with the water and yoghurt and, using a pastry brush, paint this over the breads. Sprinkle on nigella seeds and bake in the hot oven for 8-10 minutes. The loaves should be golden and puffed up in places.
Transfer to a wire rack and cover with a clean tea towel so that the breads don’t dry up and get too crusty.
Inspirasjonen er hentet fra «min» kjære Nigella og boken «How to be a Domestic Goddess«! (NB: både mengdene og framgansmåten er endret her).

Thanks to «my» beloved Nigella and her book How to be a Domestic Goddess for the inspiration! (NB: both the amounts and the instructions are slightly altered). 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *