Gelato di crema

Dette er en lur oppskrift å ha liggende; en basis is-oppskrift som kan varieres og endres etter smak og anledning. Bytt f.eks ut sitronskallet med en vaniljestang eller kanelstang, eller bruk appelsin og/eller limeskall. – eller hva med en klype lavendel?


This is a nice recipe to have up your sleeve; a basic gelato recipe which can be varied and tweaked to your liking. Feel free to use a vanilla pod in place of the lemon zest, or a cinnamon stick, or orange and/or lime zest, or how about a pinch of lavender?
Du trenger:
5 dl matfløte (eller bruk halvparten kremfløte og halvparten melk)
5 eggeplommer (ikke hviten)
125 g sukker
skall av 1 sitron


Ha fløte og sitronskall i en kasserolle, varm opp til kokepunktet. Ta kasserollen av platen og la dette stå i minst 20 minutter.
Ha eggeplommer og sukker i en bolle og visp til dette er lyst og luftig.
Sil den varme fløten slik at du får ut sitronskallet. Tilsett dette litt etter litt til eggene mens du visper hele tiden, på denne måten kan eggene få «avklimatisert seg» og du slipper å ende opp med en sukkersøt eggerøre…
Vask og tørk kasserollen og ha eggefløten oppi igjen. Varm opp på lav-middels varme til blandingen tykner, ca 10 minutter. Her må du røre hele tiden og holde et godt øye, dersom det blir for varmt kan den skille seg.
Nå er iskrem-basen ferdig, avkjøl til den er helt kald.
(forts. under)
You’ll need:
500 ml single cream (or use half milk, half cream)
5 egg yolks
125 grams sugar
zest from 1 lemon


Pour the cream into a pan and add the lemon zest. Heat, and when it’s just about to come to the boil, remove from the heat and leave to infuse for a minimum of 20 minutes.
Whisk the egg yolks with the sugar until thick and creamy.
Strain the warm cream and discard the lemon zest. Pour into the egg yolks, a little at a time, beating all the while (to acclimatize the eggs, you don’t want sugary scrambled eggs).
Wash and dry the pan, then pour in the beaten-together yolks, sugar and cream. Warm the mixture on a low-medium heat, stirring, until thickened (about 10 minutes). You need to keep a close eye here to avoid the mixture from curdling.
The custard is done, leave to cool until completely cold.
(cont. below)
Hell kremen over i en iskremmaskin, og følg produsentens bruksanvisning.


Pour into an ice cream machine, following the manufacturer’s instructions.
Har du ikke en slik så kan du tømme blandingen over i en plastboks med lokk og sette den i fryseren, men da må du ta den ut hver time i 3 timer under innfrysningen og kjøre den i food processoren før den fryses videre. (Dette for å unngå at iskrystaller dannes.)


If you don’t have an ice cream machine you can freeze the ice cream in a plastic tub in the freezer. If you do so you should take it out every hour for 3 hours as it freezes and whizz in the food processor. (To get rid of any ice crystals that form during freezing.)
Jeg trenger vel ikke å si at Gelato di Crema må oppbevares i fryseboksen.. 😉
Nyt!

Needless to say.. but store this Gelato di Crema in the freezer.. 😉
Enjoy!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *