Fiskecurry(Fish curry)

Dette er en gjenganger hjemme hos oss, men oppskriften varierer litt fra gang til gang. «Moderskip-oppskriften» kommer fra Nigellas sommerbok, og når jeg sjekket boka nå så ser jeg at jeg laget den for første gang sommeren 2003, bare et par dager før mitt eget bryllup! Jeg har for vane å notere sted og dato i hjørnet av siden i kokeboka når jeg prøver noe nytt, og det har vist seg å kunne bli ganske nostalgisk etterhvert 🙂

This is one of those dishes I cook regularly, but the recipe tend to vary from time to time. The «mothership recipe» is from Nigella’s summer cookbook, and when I checked it just now I noticed that the first time I made this fish curry was the summer of 2003, just a couple of days before my own wedding! Every time I try something new I write the time and place in the corner of the page, that habit has proven to make me quite nostalgic…


Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
800 g hvit fisk (uten skinn og ben), i munnfullstore biter
salt
1 ts gurkemeie
1 ss vegetabilsk olje
1 løk, skåret i to og deretter i tynne halvmåner
1 rød chilli (eller to om du liker det ekstra hot), i ringer
tommelstor bit fersk ingefær, skrellet og skåret i tynne strimler
1/2 ts malt spisskummen
1 boks (400g) kokosmelk
1 ss tamarindpasta (fåes i innvandereforretninger, kan evt utelates)
1 ss fiskesaus (fåes på små flasker i de fleste butikker nå, gjerne under navnet «Thai fiskesaus»)
ris, til servering

Ha fiskebitene i en bolle og gni inn dem inn med litt salt og gurkemeien.
Varm litt olje i en kasserolle og ha i den oppskårne løken. Dryss på litt salt for å unngå at den brenner seg, stek på middels varme til den blir myk, ca 5 minutter.
Ha så i chilli, ingefær og spisskummen og stek det med løken i et par minutter.
Hell kokosmelken over i et litermål el.l. og rør inn tamarindpasta og fiskesaus, fyll deretter på ca 2 dl kokende vann. Hell alt over i kasserollen og kok opp under omrøring. 
Alt dette kan gjøres på forhånd om du vil, når dere skal spise legger du bare fiskebitene i den kokvarme sausen til den er gjennomkokt, dette tar bare noen få minutter. Skulle du ha litt frisk koriander så ha noen blader over ved servering.


You’ll need:
(approx. 4 servings)
800 grams white fish fillets (skinned and boned), bite sized pieces
salt
1 tsp turmeric
1 tbsp vegetable oil
1 onion, cut in half and then into thin half moons
1 red chili (or two if you like it extra hot), sliced
thumb sized piece of ginger
1/2 tsp ground cumin
1 can (400g) coconut milk
1 tbsp tamarind paste
1 tbsp fish sauce (such as Thai fish sauce)
rice, to serve

Put the fish into a bowl, then rub the pieces with some salt and the turmeric.
In a pan, heat a little oil and add the sliced onion. Sprinkle over some salt to prevent it from buring, fry on a medium heat until soft (about 5 minutes).
Add the chili, ginger and cumin, fry with the onion for a couple of minutes.
Pour the coconut milk into a jug, stir in the tamarind paste and fish sauce and add 200 ml boiling water. Pour all this liquid into the pan and bring to the boil, stirring every now and again.
You can do all of this in advance if you like, just tip the fish into the hot curry sauce when you want to eat, it’ll only need a few minutes. If you have some coriander, sprinkle it over the curry before serving.

4 kommentarer

  1. NamNam 🙂 Jeg er på utkikk etter fiskeretter som faller i smak hos minsten, denne kan passe 🙂

  2. Hei Nina, håper det blir bra! Du kan jo evt minke litt på chillien dersom det er småtroll som skal spise.. 😉
    Maria

  3. Hei! Denne skal prøves i dag. Har lett en stund etter oppskrifter som bruker tamarind-paste (da jeg har et gigaglass stående i kjøleskapet), så dette blir spennende! 🙂 Har du flere tips til hva man kan bruke pasten til?

  4. Heisann, jeg bruker tamarindpasta i mange typer fiskesupper og fiskegryter.. Jeg har også fått det servert i en drink en gang, mixet med sukkerlake og isbiter, det var faktisk veldig godt!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *