Italiensk riskake med appelsin

… eller Torta di riso al profumo d’arancio, som denne italienske herligheten egentlig heter. I Italia blir det ofte brukt ris i kaker, spesielt nord i landet hvor den har blitt dyrket i generasjoner. Risen gjør at kaken blir nokså mettende, og jeg synes denne funker bra som et lite formiddags- (eller ettermiddags-) måltid 🙂

Du trenger:
8 1/2 dl melk (helst helmelk)
1/2 vaniljestang, delt i to på langs
et par strimler tynt skall fra sitron (kun det gule)
100 g sukker
150 g arborio ris (risottoris)
1/4 dl appelsinlikør, f.eks Grand Marnier (eller Cointreau)
3 medium egg, skilt i plomme og hvite
finrevet skall av 1/2 appelsin
melis, til dryss ved servering

Ha melk, vaniljestang, sitronskall-strimlene og sukker i en kasserolle og kok opp. Ha i risen og la dette småkoke på middels varme i ca 20-25 minutter til risen er kokt, men fortsatt har litt tyggemotstand. Ta kjelen av plata og avkjøl helt. (Du kan gjøre dette dagen før og la blandingen stå i kjøleskapet over natten.)
Sett ovnen på 180 C, og gjør klar en 20 cm springform: ha bakepapir i bunnen og smør sidene.
Ha eggeplommene og likør i en liten bolle og visp til dette er godt blandet.
Ha eggehvitene i en annen (helt ren!) bolle, disse stivpiskes.
Ta fram risblandingen og fjern sitronstrimlene og vaniljestangen. Rør inn eggeplomme/likørblandingen og finrevet appelsinskall, og deretter vend inn de stivpiskende eggehvitene.
Tøm over i formen og stek i ovnen i ca 45-50 minutter, eller til midten på kaken kjennes nokså fast ut. (Det er godt mulig at du trenger å dekke til kaken underveis i stekingen, legg et ark bakepapir over dersom toppen blir faretruende mørk.)
Avkjøl og servér romtemperert eller kald, gjerne med et melisdryss.


(Oppskriften er adaptert etter boken «Two Greedy Italians Eat Italy» av Carluccio & Contaldo.)












 

4 kommentarer

  1. That’s an interesting recipe Maria! It’s like making a cake with rice pudding! :)) cool!!

  2. Hi Anna, the recipe made me curious, and the result was a very comforting cake 🙂
    Maria xx

  3. Maria, when I initially read the title, I thought this must surely be a heavy cake, but then I see you use beaten egg whites, and the pictures too, suggest it’s a lot lighter than I first suspected. It looks beautiful, and the adding of citrus and vanilla makes me think it would be goregously aromatic:) Does it keep well too? I might have to try this one soon:D

  4. Coby, it’s actually quite airy and light! And very aromatic, the house smells amazing when you make this 😛 It keeps well, for several days I guess, but unfortunately it didn’t last that long..
    Maria xx

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *