Yorkshire pudding (minis)

(Scroll for English.)

Jeg har fått noen forespørslet om å legge ut oppskriften til Yorkshire puddings, så her kommer den. I det siste har jeg brukt oppskriften fra kursheftet mitt fra da jeg var på Great British Cookery kurs i Oxford, så det er den jeg har tatt utgangspukt i her. I England er disse fast tilbehør til søndagssteken, men de passer forsåvidt godt til “alt”… Jeg liker dem også godt til dessert (surprise!) med stuede epler, syltetøy, eller med pisket krem eller iskrem med litt sirup på.. mmmm.

Du trenger:
(til et 12-hulls muffinsbrett, eller en liten langpanne (ca 20×30 cm)
-100 g hvetemel
-1 ts bakepulver
-2 egg (så ferske som mulig)
-2 1/2 dl melk
-salt og pepper
-ca 2 ts Delfiafett (eller vegetabilsk fett som tåler høy varme)

Sikt mel og bakepulver over i en bolle sammen med litt salt og pepper.
Ha i eggene og litt av melken, rør godt med en vanlig visp.
Tilsett litt mer av melken, men hold tilbake ca halvparten.
Visp videre i et par minutter, sett så røren til side i minimum 20 minutter.
I mellomtiden setter du ovnen på 220 C og gjør klar et muffinsbrett eller en liten langpanne; dvs fordel litt Delfiafett i hver fordypning, eller ha det i formen om du bruker det.
Når ovnen er varm, sett inn brettet/formen. Der må den stå til fettet er rykende varmt.
Når du er klar til å steke, tøm resten av melken over i bollen og visp den raskt inn.
Ta ut det rykende varme brettet (eller formen) og fordel røren i fordypningene, de burde ikke bli mer enn halvfulle.
Sett i ovnen med én gang og stek i ca 15-18 minutter om du lager yorkies i muffinsbrett, ca 20-25 minutter om du lager i stor form.

NB! For alt i verden, IKKE åpne ovnsdøra under steketiden, da blir det pannekaker i stedet for høye, luftige yorkshires.
Når du ser at de har hevet seg skikkelig der inne kan du skr ned varmen til 200 C.
Serveres som tilbehør til søndagssteken, til gryterette, eller til nesten hva som helst. Smaker også nydelig med søtt tilbehør, f.eks stuede epler med sukker og kanel, is, syltetøy.. you name it.
ENGLISH
Some people have asked me to post a recipe for Yorkshire puddings, so here it is. Lately I have been using the recipe from my Great British Cookery course in Oxford, so this is a version from my booklet from that course. This pudding is a staple with the British Sunday roast, but I think they can go with just about anything. I also like them as a sweet treat (surprise!) with some stewed apples, jam, whipped cream or ice cream with a drizzle of golden syrup on top… mmmm.

You’ll need:
(for a 12 hole muffin tin, or small roasting tin, approx 20×30 cm)
100 grams plain flour
1 tsp baking powder
2 eggs (as fresh as possible)
250 ml milk
salt and pepper
about 2 tsp beef dripping, or vegetable fat with a high smoking point
Sift the flour and baking powder into a bowl with some salt and pepper.
Add the eggs and some of the milk and work the mixture together with a whisk.
Add some more of the milk, but hold back about half for later.
Whisk well for a couple of minutes, then leave the batter to rest for min. 20 minutes.
Meanwhile, preheat oven to 220 C and prepare a muffin tray or small roasting tray; i.e. put small dabs of beef dripping into the holes of the tray, or add all to the roasting tray if that’s what you’re using.
When the oven is ready, put the tray into the oven until the fat is piping hot.
When you’re ready to cook, pour a ladle of batter into each muffin cup (or pour all the batter into the roasting tray) and quickly transfer to the hot oven.
Cook for 15-18 minutes for small yorkies and 20-25  minutes for a large one. 
NB! Whatever you do, DON’T open the oven door whilst cooking. Then you’ll end up with pancakes instead of fluffy and airy yorkshires.
When you can see that they are well risen, reduce the oven temperature to 200 C.
Serve as an accompaniment to the Sunday roast, the stew, or anything you like. Yorkies are also lovely as a sweet treat; serve with some stewed apples, ice cream, jam.. you name it.

3 Comments

  1. They look lovely Maria! I love Yorkies!

  2. They’re just begging to be filled with blueberries and eaten with yoghurt. Thanks for posting this lovely recipe! 🙂

  3. Thanks, Anna! 🙂

    Marie – yoghurt and blueberries sound lovely! Will try that next time 😉

Write a comment

Your email address will not be published.