Biffgryte fra Newcastle

(Scroll for English.)

Dette er en av rettene jeg laget på kokkekurset ved Denman College i England, den er kjempeenkel å lage og er skikkelig «comfort food». Du trenger riktignok litt tid til kokingen, men under den tiden trenger du ikke gjøre noen verdens ting, Oppskriften er hentet fra kursheftet mitt som var laget av Lindy Wildsmith, men jeg har gjort noen mindre endringer.
Du trenger:
(ca 4 personer)
 • 2 gulrøtter, i ringer
 • 1 selleristang, i små biter
 • 1 løk, hakket
 • 1 ss brunt sukker
 • 2-3 ss hvetemel iblandet litt salt og pepper
 • 600-800g grytekjøtt, i biter (spørs hvor storspiste/sultne dere er..)
 • 2-3 ss Worcester sauce
 • en flaske (ca 1/2 liter) Newcastle Brown Ale
 • ca 150 g Portobello-sopp, eller bruk aroma sjampinjong, skåret i skiver
 • salt og pepper
 • olivenolje
 
Sett en stor stekepanne på plata og ha i en generøs skvett olivenolje. 
Ha i de oppskårne grønnsakene og sukkeret og stek forsiktig på middels varme i ca 5-10 minutter.
Ha over i en stor kasserolle eller gryte.
Vend kjøttbitene i hvetemelet og stek dem (i to omganger) i litt olje i stekepannen, de skal få fin brunet overflate, men skal ikke gjennomstekes. Ha dem over i kasserollen/gryten sammen med grønnsakene etterhvert som de er ferdige, ha i den skivede soppen også.
Ha Worcester sauce i panna sammen med en god splash Newcastle Ale, la det koke opp og skrap bunnen av panna samtidig for å få med alle godsakene fra kjøttet. Ha i resten av ølet, varm opp og hell over i kasserollen/gryten.
(Hvis dette ikke ble nok væske til å akkurat dekke kjøttet så tilsett litt vann.)
Nå kan du gjøre en av to ting:
1) la alt koke opp, skru ned plata på så lav varme som mulig for at det såvidt skal putre forsiktig, og la det stå der med lokket på i ca to til to og en halv time. Eller
2) hvis du har en støpejernsgryte eller annen gryte som tåler å stå inne i stekeovnen, sett den inn på ca 160 C med lokket på , der også i to til to og en halv time.
Etter at koketiden er over kan det hende at fett fra kjøttet har kommet til overflaten, det kan du i såfall fjerne litt av med en skje langs overflaten.
Smak til med salt og pepper og servér med potetmos og/eller Yorkshire pudding :-p

ENGLISH:

I first made this dish in my cookery class at Denman College in England, it’s very easy to make and such «comfort food». You need to allow some time for cooking, but during that time you don’t have to do anything at all. The recipe is from my course plan, written by Lindy Wildsmith, but I’ve made some minor changes.

You’ll need:
(4 servings)
 • 2 carrots, sliced
 • 1 stick of celery, chopped
 • 1 onion, chopped
 • 1 tbsp brown sugar
 • 2-3 tbsp plain flour seasoned with some salt and pepper
 • 600-800 grams stewing beef (preferably shin)
 • 2-3 tbsp Worchester sauce
 • one bottle (about 500 ml) Newcastle Brown Ale
 • about 150 grams Portobello mushrooms, sliced
 • salt and pepper
 • olive oil
Put a large pan on medium heat and add a generous splash olive oil.
Add the vegatables and the sugar, fry until the vegetables are lightly caramelised, about 5-10 minutes.
Transfer to a large casserole.
Toss the pieces of meat in the seasoned flour, then return the frying pan to the heat and add some olive oil. Fry the meat (in batches) in the frying pan until nicely browned all over, but not cooked through. Transfer to the casserole with the vegetables as you go along, and add the sliced mushrooms.
Pour the Worcester sauce into the pan with a good splash of Newcastle Ale, scrape up the juices and stir, add the rest of the ale and heat through. Pour this over the meat and vegetables in the casserole.
(If this isn’t enough to cover the meat, add a little water as well.)
Now do one of the following options:
1)bring everything to the boil, turn down the heat, put on the lid and leave to simmer gently for about two – two and a half hours. Or
2)if you’re using an ovenproof casserole, place it in the oven at 160 C (lid on) for two – two and a half hours.
Season to taste and serve with mashed potato and/or Yorkshire pudding…:-p

7 kommentarer

 1. Bra blogg, Maria!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Hjertelig takk, Magne!! 😀

 3. tenkte og prøve denne gryta. står og koker nå, noen modifikasjoner måtte til ettersom butikken ikke hadde alt som sto i oppskriften. en ting er vaffal helt sikkert. det lukter digg i hele leiligketen… så dette låver gått

 4. Hei Stian! Det var hyggelig å få høre på en fredagskveld! Håper det smaker like godt som det lukter 😀
  Ha en strålende helg 🙂
  Maria

 5. pga mine modifikasjoner i forhold til hva jeg hadde tilgjenlig så ble resultatet helt ok, tror nok det blir enda bedre nå jeg får de ingrediensene som skal være der. men det ble godt forde.. ha en strålende helg du også 🙂

 6. Lagde denne gryten i helgen, og den ble nydelig! Vendte alt kjøttet i mel før jeg stekte det, så gryten fikk også et snev av brunsaus-jevning ved seg. Ble nydelig! Enda bedre dagen etter, så neste gang skal vi lage den dagen før! 🙂

 7. Hei Maria! Ja er det ikke supert når maten bare blir bedre etter å ha stått en dag, å få laget ting i forveien er jo så lettvindt 🙂 Eller man kan se det på en annen måte; middagsrester til neste dag som man kan glede seg til 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *