Sprø sjokoladeruter med nøtter (Crunchy & nutty chocolate squares)

(Scroll for English.)

Her er enda en av mine barndoms-jule-småkaker, for meg er det rett og slett ikke jul uten disse! Jeg synes også at de passer så godt som dessert når man egentlig er for mett etter middagen… 🙂 Røra kan kanskje minne litt om brownies, og de er litt halvrå og seige når de er ferdigstekt, men så «tørkes» de en stund på lav ovnstemperatur og blir sprø og kjempegode.
 
Du trenger:
(til stor langpanne)
300 g smør eller margarin
400 g sukker
3 egg
225 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
5 ss kakaopulver
to håndfuller nøtter, hakkede (jeg bruker hasselnøtter)
 
Sett ovnen på 175 C og legg bakepapir i en stor langpanne.
Pisk smør og sukker luftig, pisk så inn egget. 
Sikt inn hvetemel, bakepulver og kakao, mix godt til alt er blandet.
Bre røren jevnt utover bakepapiret i langpannen, dryss over hakkede nøtter og trykk dem litt ned i overflaten.
Stekes i ovnen i 25 minutter.
Skjæres i ruter mens kaken fortsatt er varm. Flytt litt på bitene slik at de ligger litt løst over hverandre (se helt til høyre i langpanna på bildet over), skru så ned ovnen på ca 70-80 C og sett pannen inn igjen. La dem stå der i minst 4-5 timer, opptil 8 timer, så blir de sprø og fine. Avkjøl.
(Kan fryses.)
 
 
English:
Another of my childhood Christmas cookies, for me there won’t be Christmas without these! I also think that they make a nice dessert if you’re too full after dinner.. if you know what I mean..;) The batter may remind you of brownies, and they are indeed quite gooey after baking, but later these «dry out» in a low oven until nice and crunchy.
You’ll need:
(for a large baking tray or tin, approx 37×40 cm)
300 grams butter 
400 grams sugar
3 eggs
225 grams plain flour
1 1/2 tsp baking powder
5 tbsp cocoa powder
two handfuls nuts, chopped (I use hazelnuts)

Preheat oven to 175 C and line a large baking tin with baking paper.
In a bowl, beat the butter and sugar until fluffy, then beat in the egg.
Sift in the flour, baking powder and coco powder, mix until combined.
Spread the batter over the base of the lined baking tin, sprinkle over the chopped nuts and press down gently with your hand.
Bake in the oven for 25 minutes.
Cut into squares while the cake is still warm, then rearrange the squares a little to allow some air to circulate underneath (see photo above, to the right in the tray.)
Turn down the oven temp to 70-80 C and put the tray back in, leave for at least 4-5 hours, max 8, and they’ll be nice and crunchy. Leave to cool.
(Can be frozen.)

6 kommentarer

  1. Mmm..de så gode ut:)
    Ha en fiiin bitte lillejulaften:)
    Klem

  2. Er bare en liten tur innom for å ønske deg og dine en riktig god jul og et godt nytt år 😀

    Juleklemmer Karianne

    Ps. Det så utrolig godt ut 😉

  3. Takk for det, Tommensgirl!
    God jul 🙂
    Maria

  4. Å, disse ser gode ut! Tror nok de passer hele året, ikke bare til jul. Og det beste av alt: jeg kan bake de nå, siden jeg har alle ingrediensene i hus 🙂

    Hvordan er holdbarheten på disse i en tett kakeboks? Siden de er tørre, så bør de vel holde seg godt?

  5. Hei Ann, enig at de passer hele året, men jeg er vokst opp med at disse kun serveres i juletiden, så jeg prøver å holde tradisjonen 😉
    Holdbarheten er bra i tett boks som du sier, men sprøheten holder seg også godt i fryseren. Derfor fryser jeg alle mine, bare tar opp til tining ettersom hvor mange jeg trenger der og da 🙂

  6. Ja, men da må man jo vente på at de tiner… 😉

    Brettet står til steking akkurat nå. Tenkte å fordele bitene på to brett og bruke varmluft til tørking. Gleder meg til å smake på (deigen var veldig god!)

Legg igjen en kommentar til Maria Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *